ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σχέδιο εργασίας

Το νερό ως πηγή ζωής

Οι υδάτινοι πόροι, η διαχείρισή τους και ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού

Οι τρεις φυσικές καταστάσεις του νερού: Στερεό, υγρό, αέριο

Η διαστολή του νερού

Ο κύκλος του νερού

Το νερό ως μεταφορέας ύλης

Η μεταφορά του εδάφους με τα υδάτινα ρεύματα και η προστασία από τη διάβρωση

Η ρύπανση του νερού

Το νερό και η ανάπτυξη των αρχαίων πολιτισμών

Η ιστορία των λουτρών

Το νερό στη λαϊκή παράδοση

Δημοτικά τραγούδια

Παροιμίες

Ομαδικά παιχνίδια

Ονειροκρίτης

Το νερό στη χριστιανική θρησκεία

Το νερό στη λογοτεχνία

Σύνθετες λέξεις

Μαθηματικά

Μουσική

Ζωγραφική

Γυμναστική

Επισκέψεις

Παιχνίδια

Πηγές

 

 

 

«Δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε, που ζούμε, τι κάνουμε, όλοι εξαρτόμαστε απ το νερό. Το χρειαζόμαστε κάθε μέρα, με πάρα πολλούς τρόπους. Το χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς, το χρειαζόμαστε για να παράγουμε την τροφή μας, για τις μεταφορές, την άρδευση και τη βιομηχανία. Το χρειαζόμαστε για τα ζώα και τα φυτά, για να αλλάζουν οι εποχές και τα χρώματα. Ωστόσο, παρά τη σημασία των αποθεμάτων του νερού για τη ζωή και την ύπαρξή μας, δείχνουμε μια συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού για τα αποθέματα νερού. Τα σπαταλούμε, τα λεηλατούμε, τα μολύνουμε, ξεχνώντας πόσο απαραίτητα είναι για την επιβίωσή μας».

(Από την ανακήρυξη του 2003, σαν παγκόσμιου έτους για τα Νερά, από τον Ο.Η.Ε.)

 ΠΕΙΡΑΜΑ

Όργανα – υλικά

Γλάστρα με γαρδένια

Αφήνουμε για μερικές μέρες τη γλάστρα απότιστη.

Παρατήρηση: Το φυτό μαράθηκε.

Ποτίσαμε τη γαρδένια και περιμέναμε τα αποτελέσματα.

Παρατήρηση: Η γαρδένια ξαναζωντάνεψε.

Συμπέρασμα: Τα φυτά χρειάζονται νερό, για να ζήσουν.

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο, γιατί το 70% του σώματός του αποτελείται από νερό. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει χωρίς νερό 2 – 3 ημέρες. Αν χάσει το 20% του νερού, ο άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει. Το νερό μπορούμε να το χάσουμε με τον ιδρώτα, με τα δάκρυα, με τα ούρα, με τα κόπρανα και με την αναπνοή. Μπορούμε να το αναπληρώσουμε με το να πίνουμε νερό. Ένας ενήλικας έχει ανάγκη από 1,5 – 2 λίτρα νερό, δηλαδή 6 – 8 ποτήρια νερό την ημέρα, ενώ ένα παιδί χρειάζεται 1 – 1,5 λίτρο, δηλαδή 4 – 5 ποτήρια νερό την ημέρα.

Το νερό είναι και για τα ζώα πολύ σημαντικό, γιατί μερικά από αυτά ζουν σ’ αυτό. Τα ζώα έχουν ανάγκη και από πόσιμο νερό. Το σώμα τους αποτελείται από 70% νερό.

Επίσης και για τα φυτά το νερό είναι πηγή ζωής. Αν δεν έχουν νερό, θα ξεραθούν, γιατί το χρειάζονται για τη φωτοσύνθεση της τροφής τους.

Το νερό είναι τα 7/10 της γης. Το αλμυρό νερό είναι το 97,5%, το «γλυκό» νερό είναι 2,5% και από αυτό μόνο το 1% μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος.

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το νερό στη γεωργία - κτηνοτροφία σε ποσοστό 69%, για οικιακή χρήση 8% - και από αυτό το περισσότερο το χρησιμοποιεί στην τουαλέτα – και στις βιομηχανίες σε ποσοστό 23%.

Ο άνθρωπος καταναλώνει περισσότερο νερό σήμερα. Η ραγδαία αυτή αύξηση υπάρχει τα τελευταία 50 χρόνια και υπάρχει, γιατί έχουν κατασκευαστεί πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, βρύσες και άλλες οικιακές συσκευές.

Η σπατάλη του νερού γίνεται στην τουαλέτα, στο μπάνιο, όταν γεμίζουμε την μπανιέρα και όταν αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση. Επίσης, όταν πλένουμε τα δόντια μας και αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση ενώ δε χρειάζεται. Η μεγαλύτερη σπατάλη νερού γίνεται στη γεωργία που οι γεωργοί αφήνουν έως και όλο το βράδυ τα νερά, για να ποτίσουν τα χωράφια τους. Από το 69% το 50% είναι χαμένο νερό.

Οι χώρες που έχουν λίγο νερό αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη, περπατάνε 4 – 5 και παραπάνω ώρες, για να πάνε στο σπίτι τους λίγο νερό, επίσης αντιμετωπίζουν και πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν σχέση με το νερό.

Το νερό το ρυπαίνουνε οι βιομηχανίες που ρίχνουν τα απόβλητά τους στη θάλασσα. Οι γεωργοί με τα φυτοφάρμακα και με τα βυτία που πηγαίνουν και τα πλένουν στα ποτάμια. Οι άνθρωποι που πετούν τα σκουπίδια και τα πλοία που ρίχνουν το πετρέλαιο στη θάλασσα.

Το νερό επηρεάζει και το κλίμα. Ο κύκλος του νερού δημιουργεί διάφορα φυσικά φαινόμενα.

Η επαφή των ανθρώπων διευκολύνθηκε πολύ με τα πλωτά ποτάμια και τις θάλασσες. Έτσι οι άνθρωποι ήρθαν πιο κοντά μεταξύ τους.

Το νερό βοηθάει στην αναψυχή των ανθρώπων. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στις θάλασσες, για να διασκεδάσουν με διάφορα σπορ, όπως water polo, ιστιοπλοΐα, κανόε καγιάκ, κωπηλασία και άλλα.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες πηγαίνουν σε διάφορους τόπους όπου υπάρχουν ιαματικά νερά, για να θεραπευθούν από διάφορες αρρώστιες.

Από όλα αυτά διαπιστώνουμε ότι χωρίς το νερό δε θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη. Το νερό είναι πηγή ζωής!

Αντωνιάδου Αναστασία, Τοπούζη Δέσποινα,

Τσιτλακίδου Αλεξάνδρα

  


ΠΕΙΡΑΜΑ

Όργανα – υλικά

Γλάστρα με γαρδένια

Αφήνουμε για μερικές μέρες τη γλάστρα με τη γαρδένια απότιστη.

Παρατήρηση: Παρατηρούμε ότι το φυτό μαράθηκε.

Ποτίσαμε τη γαρδένια και περιμέναμε τα αποτελέσματα.

Παρατήρηση: Παρατηρούμε ότι η γαρδένια ξαναζωντάνεψε.

Συμπέρασμα: Το νερό είναι πολύτιμο για τα φυτά, για να μπορούν να ζήσουν.

Το νερό είναι σημαντικό για τον άνθρωπο, γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε χωρίς νερό παραπάνω από 2 – 3 ημέρες. Το νερό το «χάνουμε», όταν κλαίμε, όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα, όταν ιδρώνουμε και όταν αναπνέουμε. Για να αναπληρώσουν το νερό που έχουν χάσει, οι ενήλικες πίνουν 1,5 με 2 λίτρα νερό ή σε ποτήρια 7 ή 8. Εμείς τα παιδιά χρειαζόμαστε τα 2/3 για το σώμα μας, γιατί μας είναι πολύ χρήσιμο.

Πηγή ζωής είναι το νερό και για τα ζώα, γιατί το χρειάζονται για το σώμα τους όπως και εμείς, ενώ κάποια από τα ζώα ζούνε κοντά ή μέσα στο νερό.

Έπειτα είναι σημαντικό για τα φυτά, γιατί χρειάζονται το νερό για τις ρίζες τους, για να κάνουν φωτοσύνθεση της τροφής τους.

Το νερό στη φύση είναι τα ¾ αλλά το περισσότερο νερό είναι αλμυρό (97,5%) και μόνο το 2,5% είναι «γλυκό». Από το 2,5% ο άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο το 1%, γιατί το υπόλοιπο βρίσκεται είτε στους πόλους είτε στις κορυφές των βουνών σαν πάγος.

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το νερό στη γεωργία – κτηνοτροφία, για οικιακή χρήση και στις βιομηχανίες. Το νερό καταναλώνεται σε ποσοστό 8% στην οικιακή χρήση, στη γεωργία – κτηνοτροφία 69% και στις βιομηχανίες 23%.

Σήμερα ο άνθρωπος χρησιμοποιεί περισσότερο το νερό, όταν πλένουμε πιάτα, όταν γεμίζουμε τις μπανιέρες μέχρι επάνω, γιατί έχουμε το νερό μέσα στο σπίτι μας, ενώ στα παλιά χρόνια έπρεπε να πηγαίνουν να παίρνουν νερό από την πλατεία και να κάνουν πολλές ώρες.

Η κατανάλωση του νερού τα τελευταία 50 χρόνια ήταν μεγαλύτερη από τους προηγούμενους 3 αιώνες, γιατί, πέρα από τη χρήση του νερού που αυξάνει την κατανάλωση, κάνουμε και σπατάλη. Το νερό το σπαταλάμε στο μπάνιο, όταν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει, όταν γεμίζουμε την μπανιέρα, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας και αφήνουμε το νερό να τρέχει.

Κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλήμα νερού, γι’ αυτό δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη και δεν μπορούν να πάρουν τροφή, δεν μπορούν να πίνουν αρκετό νερό, αναγκάζονται να περπατάνε 4 ή 5 ώρες, για να το φέρουν, και το κουβαλάνε στην πλάτη.

Το νερό το ρυπαίνουμε, όταν πετάμε σκουπίδια, τα καράβια που ρίχνουν τα πετρέλαιά τους, τα εργοστάσια που πετάνε τα απόβλητά τους και οι γεωργοί που ρίχνουν λιπάσματα.

Το νερό βοηθάει τους ανθρώπους να έρθουν κοντά. Επίσης το νερό προσφέρει στους ανθρώπους διασκέδαση με τις διακοπές στις λίμνες, στη θάλασσα και στα ποτάμια, αλλά ταυτόχρονα και με τα διάφορα σπορ. Κωπηλασία, κολύμβηση, θαλάσσιο σκι, surfing, water polo, ιστιοπλοΐα και άλλα.

Το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος του κάθε τόπου. Ο κύκλος του νερού επηρεάζει το κλίμα κάθε τόπου.

Στην ιατρική βρίσκεται πάλι το νερό, γιατί κάποιοι ενήλικες πηγαίνουν στα ιαματικά λουτρά, όπου υπάρχει ιαματικό νερό, και κάνουν εκεί μέσα μπάνιο.

Χωρίς το νερό δε θα υπήρχε στον κόσμο ζωή, γιατί ο άνθρωπος, τα ζώα και τα φυτά δε θα μπορούσανε να ζήσουν.      

Παρασκευαδέλη Βασιλική, Παρασκευαΐδου Μαρία,

Τσιαφέρι Αλέξης, Φαντίδου Λεμονιά

 


 

ΠΕΙΡΑΜΑ

Όργανα – υλικά

Γλάστρα με γαρδένια

Αφήνουμε για μερικές μέρες τη γλάστρα με τη γαρδένια απότιστη.

Παρατήρηση: Το φυτό μαράθηκε.

Ποτίσαμε τη γαρδένια και περιμέναμε τα αποτελέσματα.

Παρατήρηση: Η γαρδένια ξαναζωντάνεψε και άνθισε.

Συμπέρασμα: Τα φυτά χρειάζονται νερό, για να ζήσουν.

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο. Ένας άνθρωπος αντέχει 2 – 3 μέρες χωρίς νερό. Καθημερινά χάνουμε νερό με τον ιδρώτα μας, με τα ούρα μας, τα κόπρανα, τα δάκρυα και με την αναπνοή μας. Η αναπλήρωσή του γίνεται πίνοντας νερό. Ένας ενήλικας χρειάζεται 6 – 8 ποτήρια νερό την ημέρα, ενώ ένα παιδί 4 ποτήρια νερό.

Και για τα ζώα είναι πηγή ζωής, γιατί πίνουνε νερό. Επίσης κάποια ζώα κατοικούν στο νερό, άρα το χρειάζονται πολύ, γιατί είναι το σπίτι τους.

Για τα φυτά το νερό χρειάζεται στη φωτοσύνθεση, δηλαδή στη δημιουργία της τροφής τους.

Στη φύση το 97,5% είναι το αλμυρό νερό και το 2,5% το «γλυκό» νερό. Από αυτό το νερό μόνο το 1% μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος. Το 1,5% βρίσκεται στους πόλους και στις κορυφές των βουνών σαν πάγος.

Το νερό απορροφάται στη γεωργία – κτηνοτροφία (69%), στην οικιακή χρήση (8%) και στις βιομηχανίες (23%).

Ο άνθρωπος καταναλώνει περισσότερο νερό σήμερα απ’ ότι παλιότερα. Οι άνθρωποι σήμερα ξοδεύουν περισσότερο νερό για οικιακή χρήση, γιατί σήμερα υπάρχουν βρύσες, πλυντήρια κλπ. Γενικώς σήμερα όλα υπάρχουν μέσα στο σπίτι μας, ενώ στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι έπρεπε να πάνε απ’ το πηγάδι ή από τη βρύση που υπήρχε στην πλατεία του χωριού και έπλεναν τα ρούχα τους στα ποτάμια. Τα τελευταία 50 χρόνια καταναλώθηκε περισσότερο νερό απ’ ότι τους προηγούμενους τρεις αιώνες.

Οι άνθρωποι, εκτός από τη χρήση του νερού, το σπαταλάμε επίσης. Στο μπάνιο όταν γεμίζουμε τη μπανιέρα με νερό, οι γεωργοί γιατί αφήνουν να πάει πολύ νερό στα φυτά. Τα δίκτυα της άρδευσης δεν είναι καλά και το 50% - 60% του νερού πάει τζάμπα.

Οι χώρες που έχουν λίγο νερό αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη, άρα θα έχουν πρόβλημα τροφής, αναγκάζονται να περπατάνε 4 – 5 ώρες, για να φέρουν λίγο νερό στο σπίτι τους, και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που έχουν σχέση με το νερό.

Το νερό ρυπαίνεται από τα εργοστάσια, τα χημικά λιπάσματα, τις πετρελαιοκηλίδες, τα ορυχεία, τις χωματερές κλπ.

Επίσης είναι σημαντικό για το κλίμα της γης.

Βοηθάει τους ανθρώπους να μετακινηθούν. Φέρνει τους λαούς και τους ανθρώπους κοντά μεταξύ τους.

Ακόμα προσφέρει διασκέδαση στους ανθρώπους και τις διακοπές τους και τα σπορ: κωπηλασία, κολύμβηση, θαλάσσιο σκι, surfing, water polo, ιστιοπλοΐα, κ.ά.

Ακόμα χρησιμεύει σαν θεραπευτικό μέσο με τα ιαματικά λουτρά.

Χωρίς το νερό δε θα υπήρχε ζωή στη γη. Αυτό το διαπιστώνουμε απ’ όλα αυτά που έχουμε συναντήσει.

Ηλιάδου Κασσιανή, Θεοδοσίου Βασιλική,

Σελίδου Ελίζα, Φωτιά Αναστασία

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος