ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  Σχέδιο εργασίας

  Θεωρίες για τη δημιουργία του Σύμπαντος


  Γαλαξίας

  Αστέρες

  Ήλιος

  Ερμής

  Αφροδίτη

  Γη

  Άρης

  Δίας

  Κρόνος

  Ουρανός

  Ποσειδώνας

  Πλούτωνας

  Σελήνη, ο δορυφόρος της Γης

  Αστεροειδείς
Κομήτες


  Η κατάκτηση του διαστήματος

  Τα πρώτα βήματα στο διάστημα

  Αποστολή στη Σελήνη

  Οι διαστημικοί σταθμοί

  Οι μακρινοί πλανήτες


  Κατασκευή μακέτας του ηλιακού μας συστήματος

  Πηγές

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΡΜΗ

Εικόνα του πλανήτη

Όνομα: Ερμής

Ακτίνα: 2.424 χμ.

Όγκος: 0,056 της Γης

Βαρύτητα: 0,38 (ένας άνθρωπος 75 κιλών θα ζύγιζε 28,5 κιλά).

Ατμόσφαιρα: Πολύ αραιή (θείο 42%, ήλιο 42%, οξυγόνο 15%, ποτάσιο)

Ελάχιστη θερμοκρασία: - 180ο C

Μέγιστη θερμοκρασία: 430ο C

Διάρκεια περιστροφής (γύρω από τον άξονά του): 58,7 ημέρες

Διάρκεια περιφοράς (γύρω από τον ήλιο): 88 ημέρες

Μέση απόσταση από τον ήλιο: 57.900.000 χμ.

Ελάχιστη απόσταση από τη Γη: 91.700.000 χμ.

Μέγιστη απόσταση από τη Γη: 218.900.000 χμ.

Δορυφόροι: Δεν έχει

Άλλες πληροφορίες: Είναι ο πρώτος, κατά σειρά αποστάσεως από τον ήλιο, πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, καθώς επίσης και ο δεύτερος μικρότερος απ’ όλους. Η παρατήρησή του στον ουρανό παρουσιάζει δυσκολίες, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στον ήλιο.

Οι αρχαίοι Έλληνες νόμιζαν ότι το πρωινό άστρο, που ονόμαζαν Απόλλωνα, και το εσπερινό, που ονόμαζαν Ερμή, ήταν δύο διαφορετικά ουράνια σώματα, ενώ ήταν το ίδιο.

Σε σύγκριση με τη Σελήνη είναι λίγο μεγαλύτερος σε μάζα και όγκο και έχει περίπου την ίδια σύσταση με ανώμαλη επιφάνεια. Έχει επίσης και την ίδια λευκαύγεια.

Επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στον ήλιο, δέχεται φως και θερμότητα περίπου 7 φορές περισσότερο από τη Γη.

Οι διαβάσεις του Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και πολύ σημαντικό για τις αστρονομικές παρατηρήσεις. Ο Ερμής φαίνεται σα μια μαύρη καθαρή κηλίδα, επειδή ακριβώς δεν έχει σχεδόν καθόλου ατμόσφαιρα (αντίθετα με την Αφροδίτη). Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι εσωτερικοί πλανήτες και οι μόνοι που παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο της διαβάσεως.

Μυθολογία: Ο Ερμής ήταν γιος του Δία και μιας από τις κόρες του Άτλαντα, της νύμφης Μαίας. Είναι ένας από τους πιο παλιούς θεούς και η λατρεία του ήταν διαδεδομένη από τους Μυκηναϊκούς ακόμη χρόνους. Είχε επίσης και τα ονόματα Αργειφόντης (από τον άνεμο Αργείτη) και Διάκτορας (από τον άνεμο «αγωγιάτη»).

Στους ώμους του φορούσε φτερά και είχε φτερωτά πέδιλα και καπέλο. Ήταν γρήγορος, ορμητικός και δεν άφηνε τα ίχνη του πουθενά. Αντιληπτός γινόταν μόνο από τις πράξεις του. Μεταξύ των χαρακτηριστικών του περιλαμβάνεται η κλεψιά και η αρπαγή. Ήταν όμως και λόγιος, καθώς και δεινός ρήτορας, γι’ αυτό και εκτελούσε χρέη αγγελιαφόρου των άλλων θεών. Επί πλέον θεωρείτο ως ο εφευρέτης και κατασκευαστής του αυλού και της λύρας, και ήταν πρώτος δάσκαλος των μουσικών αυτών οργάνων.

Ο Ερμής συνόδευε τους νεκρούς στον Άδη και συμπαραστεκόταν στους οδοιπόρους και ταξιδιώτες. Γι’ αυτό οι αρχαίοι τον τιμούσαν με διάφορα μνημεία, όπως ήταν οι Ερμαίες κεφαλές και οι Ερμαίοι λόφοι.

Σελίδου Χαρούλα

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος