ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  Σχέδιο εργασίας

  Θεωρίες για τη δημιουργία του Σύμπαντος


  Γαλαξίας

  Αστέρες

  Ήλιος

  Ερμής

  Αφροδίτη

  Γη

  Άρης

  Δίας

  Κρόνος

  Ουρανός

  Ποσειδώνας

  Πλούτωνας

  Σελήνη, ο δορυφόρος της Γης

  Αστεροειδείς
Κομήτες


  Η κατάκτηση του διαστήματος

  Τα πρώτα βήματα στο διάστημα

  Αποστολή στη Σελήνη

  Οι διαστημικοί σταθμοί

  Οι μακρινοί πλανήτες


  Κατασκευή μακέτας του ηλιακού μας συστήματος

  Πηγές

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΛΑΝΗΤΗ ΟΥΡΑΝΟΥ

Εικόνα του πλανήτη

Όνομα: Ουρανός

Ακτίνα: 25.559 χμ.

Όγκος: 63 φορές ο όγκος της γης

Βαρύτητα: 0,87 (ένας άνθρωπος 75 κιλών θα ζύγιζε 65,25 κιλά)

Ατμόσφαιρα: Υδρογόνο, ήλιο, μεθάνιο

Ελάχιστη θερμοκρασία: -216o C

Διάρκεια περιστροφής (γύρω από τον άξονά του): 17,3 ώρες (αντίστροφα από τη φορά της Γης)

Διάρκεια περιφοράς (γύρω από τον ήλιο): 84 έτη

Μέση απόσταση από τον ήλιο: 84.875.000.000 χμ.

Ελάχιστη απόσταση από τη Γη: 2.587.000.000 χμ.

Μέγιστη απόσταση από τη Γη: 3.156.000.000 χμ.

Δορυφόροι: 18. Τιτάνια, Όμπερον, Άριελ, Κορδήλια, Οφηλία, Μπιάνκα, Χρυσηίδα, Δησδαιμόνα, Ιουλιέτα, Πόρσια, Ροζαλίντα, Μπελίντα, Πακ, Ουμβριήλ, Μιράντα κ.ά.

 Άλλες πληροφορίες: Ένας από τους κυριότερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, ο έβδομος κατά σειρά από τον Ήλιο. Τον ανακάλυψε ο Ουίλιαμ Έρσελ το 1781 και καθώς παρατηρούσε την τροχιά του, νόμιζε ότι ήταν κομήτης. Όμως η σύγκριση που έγινε με προηγούμενες παρατηρήσεις και υπολογισμούς του Λαπλάς και του Λεξέλ απέδειξε πως ήταν πλανήτης. Μέχρι τότε πίστευαν πως τα όρια του ηλιακού συστήματος βρίσκονται στην τροχιά του πλανήτη Κρόνου. Ως πλανήτης χαρακτηρίστηκε λίγο αργότερα (1785) από το Βαρνάβα Οριάνι.

Με το τηλεσκόπιο φαίνεται ως μικρός κυανοπράσινος φωτεινός δίσκος, με φαιόχρωμες αποχρώσεις. Η επιφάνειά του παρουσιάζει διάφορες ταινίες και ζώνες, ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στις επιφάνειες του Κρόνου και του Δία, δηλαδή παράλληλες προς τον ισημερινό του.

Στον Ουρανό ο ηλιακός φωτισμός είναι μικρός και η θερμοκρασία της επιφάνειάς του είναι πολύ χαμηλή, γιατί δέχεται ένα ελάχιστο ποσοστό της ηλιακής ενέργεια. Εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας η αμμωνία βρίσκεται σε στερεή κατάσταση.     

Μυθολογία: Πανάρχαιος θεός των αρχαίων Ελλήνων, γιος του Ερέβους και σύζυγος της Γης. Από την ένωση του Ουρανού και της Γης γεννήθηκαν οι Τιτάνες, οι Τιτανίδες, οι Κύκλωπες και οι Εκατόγχειρες. Ο Ουρανός γνώριζε ότι κάποιο παιδί του θα τον εκθρόνιζε και θα γινόταν εκείνο αρχηγός των θεών. Γι’ αυτό όσα αποχτούσε τα έριχνε μέσα στα Τάρταρα. Ο γιος του όμως ο Κρόνος, με τη βοήθεια της μητέρας του Γης, που ήταν απελπισμένη, επειδή έχανε τα παιδιά της, κατάφερε να τον εκθρονίσει και να βγάλει τα’ αδέρφια του από τα Τάρταρα. Αργότερα ωστόσο κατάπινε αυτός τα παιδιά του, ώσπου τελικά νικήθηκε απ’ το γιο του Δία, τον οποίο βοήθησε ο Ουρανός.   

Σαββίδου Έλλη

 

 

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος