ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  Σχέδιο εργασίας

  Θεωρίες για τη δημιουργία του Σύμπαντος


  Γαλαξίας

  Αστέρες

  Ήλιος

  Ερμής

  Αφροδίτη

  Γη

  Άρης

  Δίας

  Κρόνος

  Ουρανός

  Ποσειδώνας

  Πλούτωνας

  Σελήνη, ο δορυφόρος της Γης

  Αστεροειδείς
Κομήτες


  Η κατάκτηση του διαστήματος

  Τα πρώτα βήματα στο διάστημα

  Αποστολή στη Σελήνη

  Οι διαστημικοί σταθμοί

  Οι μακρινοί πλανήτες


  Κατασκευή μακέτας του ηλιακού μας συστήματος

  Πηγές

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

Εικόνα του πλανήτη

Όνομα: Ποσειδώνας

Ακτίνα: 24.764 χμ.

Όγκος: 55,3 φορές ο όγκος της γης

Βαρύτητα: 1,14 (ένας άνθρωπος 75 κιλών θα ζύγιζε 85,5 κιλά)

Ατμόσφαιρα: Υδρογόνο (85%), ήλιο (13%), μεθάνιο (2%)

Ελάχιστη θερμοκρασία: -220o C

Διάρκεια περιστροφής (γύρω από τον άξονά του): 16,1 ώρες

Διάρκεια περιφοράς (γύρω από τον ήλιο): 165 έτη

Μέση απόσταση από τον ήλιο: 4.504.300.000 χμ.

Ελάχιστη απόσταση από τη Γη: 4.313.000.000 χμ.

Μέγιστη απόσταση από τη Γη: 4.683.000.000 χμ.

Δορυφόροι: 8. Τρίτωνας, Νηρηίδα, Ναϊάς, Θάλασσα, Δέσποινα, Γαλάτεια, Λάρισα, Πρωτέας

Άλλες πληροφορίες: Κατέχει την όγδοη θέση σε απόσταση από τον ήλιο στο ηλιακό μας σύστημα. Στις 20 Αυγούστου 1977 έγινε η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Βόγιατζερ 2 προς τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Μετά από 12 χρόνια (στις 24 Αυγούστου 1989) πέρασε πάνω από τα σύννεφα του Ποσειδώνα σε απόσταση 5.500 χμ., προχώρησε στη σκοτεινή πλευρά του γαλάζιου πλανήτη, αντίκρισε το δορυφόρο Τρίτωνα σε απόσταση 40.000 χμ. Στη διάρκεια της διαδρομής πήρε χιλιάδες φωτογραφίες τις οποίες εξέπεμψε προς τη Γη.

Ο Βόγιατζερ 2 αποκάλυψε ένα ταραγμένο κόσμο με μεγάλα συστήματα καταιγίδων και γρήγορα κινούμενα σύννεφα, τέτοια που δεν έχουν παρατηρηθεί σε κανέναν άλλο αεριώδη πλανήτη.

Ο Ποσειδώνας είναι μια μεγάλη σφαίρα από πάγο και βράχια, βυθισμένη σε μια ατμόσφαιρα υδρογόνου, ηλίου και μεθανίου. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη Πολικού Σέλαος όχι μόνο στον Ποσειδώνα αλλά και στο δορυφόρο του τον Τρίτωνα. Ανακαλύφθηκαν επίσης 4 δακτύλιοι γύρω από τον Ποσειδώνα ανάλογοι με του Ουρανού και του Κρόνου.

Τα σωματίδια σκόνης των δακτυλίων είναι σε αναλογία ενός σωματιδίου ανά 300 κ. μ. Ο Ποσειδώνας ήταν ο λιγότερο γνωστός πλανήτης και ο Βόγιατζερ 2 έδωσε πολλά στοιχεία γι’ αυτόν. 

Μυθολογία: Ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας, γιος του Κρόνου και της Ρέας, αδερφός του Δία, του Άδη, της Ήρας, της Δήμητρας και της Εστίας. Επειδή ο πατέρας του ο Κρόνος κατάπινε τα παιδιά του, η μητέρα του η Ρέα προσπάθησε να τον σώσει κρύβοντάς τον σε μια φάτνη στη Μαντινεία . Όταν αργότερα ο Δίας ανέλαβε τη εξουσία, τα τρία αδέρφια του μοίρασαν τον κόσμο. Ο Δίας πήρε τον ουρανό και τη γη, ο Ποσειδώνας τη θάλασσα και ο Άδης τον Κάτω Κόσμο.

Σύμβολο του Ποσειδώνα ήταν η τρίαινα. Φιλονικούσε συχνά με άλλους θεούς και ιδιαίτερα με την Αθηνά για την κυριαρχία της Αθήνας και της Τροιζήνας. Στον Τρωικό πόλεμο πήρε μέρος με τους Έλληνες.

Όπως ο Δίας έτσι και ο Ποσειδώνας είχε πολλές σχέσεις με θεές και με θνητές με τις οποίες απέκτησε πάνω από 70 παιδιά με πιο γνωστά το Θησέα, τον Αίολο, τον Κύκλωπα Πολύφημο κ.ά. Επίσης όμως σύζυγο είχε την Αμφιτρίτη με την οποία απέκτησε τον Τρίτωνα και τη Ρόδη. 

 Παπαδόπουλος Κώστας

 

 

Την σελίδα αυτή σχεδίασε ο Κιοσσές Γιώργος