Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Με αφορμή την ενότητα «Γνωρίζουμε τα διάφορα μέρη του Ορθόδοξου Ναού» του μαθήματος των Θρησκευτικών, οι μαθητές της Δ΄ τάξης επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος». Στην επίσκεψη συμμετείχαν και οι μαθητές της Ε΄ τάξης. Οι μαθητές έκαναν διάφορες ερωτήσεις στον παπα – Γιάννη.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Καλημέρα, παπα – Γιάννη. Θα θέλαμε να μας κάνετε μια μικρή ξενάγηση στο ναό και να μας εξηγήσετε ποια είναι τα διάφορα μέρη του ναού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Σε πόσα μέρη χωρίζεται ένας ναός;

ΠΑΠΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ: Ωραία ερώτηση! Η εκκλησία έχει βασιλικό ρυθμό. Χωρίζεται σε τρία μέρη: Τον πρόναο, καθώς μπαίνουμε, τον κυρίως ναό, δηλαδή το μέρος που κάθονται οι πιστοί, και το Ιερό Βήμα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ: Πώς λέγεται η μεσαία πόρτα;

ΠΑΠΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ: Η μεσαία πόρτα λέγεται Ωραία Πύλη.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ: Ποιες εικόνες υπάρχουν δεξιά και ποιες αριστερά της Ωραίας Πύλης;

ΠΑΠΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ: Στο δεξί μέρος του τέμπλου υπάρχουν οι εικόνες του Χριστού και του Ιωάννη του Πρόδρομου, ενώ στο αριστερό οι εικόνες της Παναγίας και του Αγίου στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός.

ΡΕΝΑΤΟ: Πώς λέγονται οι δύο μικρότερες πόρτες του τέμπλου;

ΠΑΠΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ: Βόρεια Πύλη και Νότια Πύλη. Στις πόρτες αυτές απεικονίζονται οι φύλακες αρχάγγελοι Γαβριήλ και Μιχαήλ.

ΚΩΣΤΑΣ: Ποια πόρτα χρησιμοποιούν τα παπαδάκια;

ΠΑΠΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ: Την αριστερή.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ: Πού βρίσκεται η Αγία Τράπεζα;

ΠΑΠΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι στο κέντρο του Ιερού Βήματος.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ: Τι συμβολίζει η Αγία Τράπεζα;

ΠΑΠΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ: Συμβολίζει τον τάφο του Χριστού. Εκεί φτιάχνουμε τη Θεία Κοινωνία, δηλαδή το σώμα και το αίμα του Χριστού.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Σε ποιο σημείο του ναού βρίσκεται το Άγιο Βήμα;

ΠΑΠΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ: Στο πάνω μέρος του ναού και βλέπει προς την Ανατολή.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ Φ.: Γιατί τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να μπουν μέσα στο Άγιο Βήμα;

ΠΑΠΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ: Γιατί αυτή είναι η παράδοση της Εκκλησίας μας. Ακόμα και η καθαρίστρια που μπαίνει μέσα για να καθαρίσει παίρνει άδεια από τα Δεσπότη.

ΔΗΜΗΤΡΑ: Μάθαμε στα θρησκευτικά μας για τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Προδρόμου. Μπορείτε να μας δείξετε την εικόνα του;

ΠΑΠΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ: Θα σας τη δείξω, όταν βγούμε στο προαύλιο της εκκλησίας. Την ‘χω στο εκκλησάκι.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ Κ.: Πώς φτιάχνεται η Θεία Κοινωνία;

ΠΑΠΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ: Σας είπα. Στην Αγία Τράπεζα βάζουμε στο δισκοπότηρο άρτο και κρασί. Μετά διαβάζουμε κάποιες ευχές και ο άρτος μεταβάλλεται σε Σώμα του Χριστού και το κρασί σε Αίμα Του.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Πώς λέγεται το ποτήρι που βάζουμε μέσα τη Θεία Κοινωνία;

ΠΑΠΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ: Αγιοπότηρο. Υπάρχει πιο μεγάλο και πιο μικρό Αγιοπότηρο. Το κουταλάκι λέγεται «λαβίδα».

ΠΑΥΛΟΣ: Μάθαμε ότι το Ευαγγέλιο είναι ένα βιβλίο που περιέχει τη ζωή και τη διδασκαλία του Χριστού. Μπορείτε να μας δείξετε το Ευαγγέλιο;

ΠΑΠΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαρίστως! Το Ευαγγέλιο είναι ένα βιβλίο, όπου μέσα έχει το λόγο του Χριστού. Η θέση του Ευαγγελίου είναι στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Ευχαριστούμε πολύ, πάτερ! Οι μαθητές της Δ΄ ΤάξηςΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Στα πλαίσια της ενότητας «Οργάνωση κοινωνικής και πολιτικής ζωής» του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο της Σκύδρας. Εκεί μας υποδέχθηκε ο κ. Ιγνάτης Καραπαναγιώτης και μας ξενάγησε στις υπηρεσίες του Δήμου.

Επισκεφθήκαμε:

Το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο. Στο Δημοτολόγιο είναι γραμμένοι όλοι οι δημότες σε οικογενειακές μερίδες. Από εκεί μπορούμε να πάρουμε πιστοποιητικό γεννήσεως για κάθε χρήση. Στο Ληξιαρχείο δηλώνονται οι γεννήσεις, οι βαπτίσεις, οι γάμοι και οι θάνατοι των δημοτών.
Το Ταμείο. Εκεί πληρώνουν οι δημότες τα δημοτικά τέλη, οι αγρότες τα τέλη άρδευσης και οι αλλοδαποί το παράβολο για την άδεια παραμονής τους. Από εκεί πληρώνονται οι εργολάβοι, όταν τελειώσουνε ένα έργο.
Το Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου (είναι ο χωριανός μας Κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος). Ετοιμάζει τις προσκλήσεις για τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Πρωτόκολλο. Κάθε έγγραφο που έρχεται στο Δήμο ή που φεύγει από το Δήμο καταγράφεται στο βιβλίο Πρωτοκόλλου και παίρνει έναν αριθμό, για να μπορέσει να μπει στο κατάλληλο φάκελο και να είναι εύκολο να βρεθεί, όταν χρειαστεί.
Το Γραφείο Προσωπικού. Ασχολείται με το προσωπικό του Δήμου (υπαλλήλους, οδοκαθαριστές, καθαρίστριες σχολείων , ηλεκτρολόγους κ.λπ.), που είναι περίπου 90 άτομα.
Την Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Μια καταπληκτική αίθουσα.
Το Γραφείο Αλλοδαπών. Εκεί καταγράφονται οι αλλοδαποί, για να πάρουν άδεια παραμονής ή άδεια εργασίας. Οι αλλοδαποί στο Δήμο μας είναι περίπου 3.000. Οι περισσότεροι είναι από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Οικονομικό Τμήμα. Ασχολείται με τα έσοδα και έξοδα του Δήμου, δηλαδή το προϋπολογισμό του Δήμου.
Γραφεία Αντιδημάρχων. Εκεί συναντήσαμε τους αντιδημάρχους: Οικονομικών, κυρία Παπαδοπούλου Μαρία (από το Ριζό), Θεμάτων Παιδείας, κ. Κώστα Κερμανίδη (από το Ριζό) και καθαριότητας κ. Κωστόπουλο Κων/νο.
Τεχνική και Τοπογραφική Υπηρεσία, που ασχολούνται με τα έργα του Δήμου και τα τοπογραφικά σχέδια.
• Τέλος επισκεφθήκαμε στο Γραφείο του Δήμαρχου τα ο Δήμαρχο, στον οποίο θέσαμε διάφορες ερωτήσεις.


Συνέντευξη με το Δήμαρχο κ. Γιώργο Χοΐδη

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια χωριά περιλαμβάνει ο Δήμος μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τους μικρούς οικισμούς έχουμε 19 οικισμούς, αλλά οι πρόεδροι που εξελέγησαν στα δημοτικά διαμερίσματα ήταν 16

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι έκταση και τι πληθυσμό έχει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τη τελευταία απογραφή είναι περίπου 20.200 κάτοικοι. Με την προηγούμενη ήταν 21.147. Άρα ο πληθυσμός του Δήμου μας μειώθηκε. Η έκταση είναι 239,57 τ. χμ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν στο Δήμο μας φυσικοί πόροι και ποιοι; Τους εκμεταλλευόμαστε ή μένουν ανεκμετάλλευτοι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικοί πόροι υπάρχουν, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν χρήματα και προγράμματα, για να τους εκμεταλλευτούμε. Έχουμε τα θειούχα νερά που είναι σε δύο περιοχές του Δήμου μας, στο Λουτροχώρι και στη Νέα Ζωή. Τα θειούχα νερά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Θεραπεύουν τις δερματοπάθειες. Τα ιαματικά λουτρά του Λουτροχωρίου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και για τις παθήσεις του ρινοφάρυγγα. Άρα είναι νερά που μπορούν να αξιοποιηθούν. Αλλά πέσαμε πάνω στην κρίση και κανένας επενδυτής μέχρι στιγμής δεν έρχεται. Περιμένουμε να έρθει κάποιος επενδυτής, για να επενδύσει σ’ αυτόν τον τομέα. Αλλά μεγαλύτερη φυσική πηγή πλούτου για την περιοχή μας είναι το ροδάκινο. Αν αυτός ο φυσικός πλούτος αξιοποιηθεί σωστά, η περιοχή δεν θα έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η κύρια πηγή εσόδων στο Δήμο μας; Ποιες άλλες πηγές υπάρχουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κύρια πηγή των εσόδων είναι τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η., τα οποία χρησιμοποιούνται, για να πληρωθεί το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει ο Δήμος και η καθαριότητα. Άλλη πηγή εσόδων είναι το νερό (η ύδρευση) και τρίτη πηγή εσόδων είναι τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες για τη συντήρηση των έργων που γίνονται. Πρέπει να ξέρετε ότι τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες είναι ανταποδοτικά. Τα υπόλοιπα χρήματα έρχονται από το Δημόσιο, από τις φορολογίες που πληρώνουν οι γονείς σας. Αυτά τα χρήματα τα τελευταία χρόνια κόπηκαν τόσο πολύ, που φτάνουν μόνο για να πληρωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρήματα εισπράττετε από το κράτος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μέχρι το Γενάρη του 2010 εισπράτταμε περίπου 400.000 € το μήνα. Τον Ιανουάριο του 2010 μειώθηκαν κατά 77.000 € και από το Νοέμβριο του 2011 κατά 60.000 € ακόμα. Αν δεν κοβόντουσαν αυτά τα λεφτά, ήταν αρκετά για να συντηρήσουμε το Δήμο και για να κάνουμε και έργα. Αυτή τη στιγμή, ακόμα και οι σχολικές επιχορηγήσεις κόπηκαν στο μισό, γι’ αυτό και κάποιες φορές δεν έχει πετρέλαιο στα σχολεία. Κατά διαστήματα η πολιτεία προγραμμάτιζε κάποια πενταετή προγράμματα, όπως ο «ΘΗΣΕΑΣ», για να γίνουν βασικά έργα, όπως είναι η οδοποιΐα, η ύδρευση και η άρδευση. Τα δύο προηγούμενα προγράμματα που έτυχα εγώ τελειώσανε. Τώρα περιμένουμε ένα νέο πρόγραμμα, το «ΕΛΛΑΔΑ», που δεν ήρθε ακόμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για ποιους σκοπούς χρησιμοποιούνται τα χρήματα από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω Δ.Ε.Η. πηγαίνουν για ηλεκτροφωτισμό, καθαριότητα και αποκομιδή των σκουπιδιών. Το ποσό που έρχεται από το κράτος χρησιμοποιείται για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του Δήμου και, αν μείνει κάτι, για κανένα μικρό έργο. Τα χρήματα που προέρχονται από την ύδρευση χρησιμοποιούνται για τα έργα ύδρευσης του κάθε δημοτικού διαμερίσματος,

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι έργα σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε αυτό το χρόνο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό το χρόνο, με την οικονομική κρίση που έχουμε, θα κάνουμε μόνο συντηρήσεις. Αν έρθουν χρήματα από το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», θα μπορέσουμε να κάνουμε τα συμπληρωματικά έργα, για να τελειώσουμε με όλες τις υποδομές, είτε είναι ύδρευση, είτε είναι άρδευση, είτε είναι οδοποιΐα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο Δημοτικό Διαμέρισμα έχει τις περισσότερες ανάγκες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λίγο πολύ είναι στην ίδια κατηγορία. Αυτό που προηγείται είναι οι ασφαλτοστρώσεις, για να σιάξουν οι δρόμοι που έχουν προβλήματα από τα έργα που έχουν γίνει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αποφασίζετε να φτιάξετε ένα έργο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έρχονται οι προτάσεις, τις κουβεντιάζουμε, βλέπουμε την αναγκαιότητα του έργου και εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη αναγκαιότητα, το έργο προηγείται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από πού υδρεύεται ο Δήμος μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλα τα δημοτικά διαμερίσματα υδρεύονται από γεωτρήσεις. Το νερό πηγαίνει από τις γεωτρήσεις στους υδατόπυργους και από εκεί δια ροής στα σπίτια. Πολλοί υδατόπυργοι είναι πολύ παλιοί. Προσπαθούμε να τους καταργήσουμε όλους και να κάνουμε άλλα συστήματα, για τα οποία δεν χρειάζονται ούτε υδατόπυργοι ούτε δεξαμενές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν στο Δήμο μας κοινότητες ιστορικές ή παραδοσιακές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λίγα στοιχεία έχουμε για την ιστορία. Βρέθηκαν ορισμένα αρχαία και στη Νέα Ζωή και στην Καλή και στο Λουτροχώρι και έξω από την Πετριά. Επίσης βρέθηκαν και πάνω στις εργατικές κατοικίες θεμέλια που λένε πως ήταν ένας αρχαίος ναός. Βρέθηκαν μόνο τα θεμέλια. Οι τοίχοι δεν βρέθηκαν. Ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκαν από τους μετέπειτα κατοίκους σαν οικοδομικό υλικό για να φτιάξουν τα σπίτια τους. Πάντως στην περιοχή μας υπήρχε ένα κέντρο το οποίο κατοικούνταν. Η περιοχή της Πετριάς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρόνια είστε Δήμαρχος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 9 χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε κάνει αρκετά έργα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολλά έργα. Αν θέλετε, θα μπορείτε σε λίγο καιρό να τα βρείτε στο site του Δήμου, όπου θα αναρτηθούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ικανοποιημένοι οι δημότες από το έργο σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό θα πρέπει να το ρωτήσετε στους δημότες. Αλλά για να με ξαναψηφίζουν, πρέπει να είναι ικανοποιημένοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν έρχονται δημότες και διαμαρτύρονται έντονα, πώς τους αντιμετωπίζετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρέπει να πείσεις τον κάθε δημότη για το αίτημα που έχει. Αν δεν το ικανοποίησες, γιατί δεν το ικανοποίησες. Δεν πρέπει να ξεχωρίζεις αυτούς που σε ψήφισαν από αυτούς που δε σε ψήφισαν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι δήμαρχοι διοίκησαν το Δήμο μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Δήμος μας δημιουργήθηκε το 1989 και ο πρώτος δήμαρχος ήταν ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής. Μετά βγήκα εγώ, στη συνέχεια ο κ. Κώστας Χατζηβασιλειάδης και μετά πάλι εγώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε σκοπεύετε να τελειώσετε ως δήμαρχος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δε φτάνει τόσο καιρό;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δε θα ξαναβάλετε υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δε νομίζω. Δε φτάνει; Δεν είναι εύκολη δουλειά. Αν ήτανε οργανωμένη η δημόσια διοίκηση, δεν είχες πρόβλημα. Αλλά επειδή δεν είναι οργανωμένη η δημόσια διοίκηση και επειδή είσαι αναγκασμένος να συμμετέχεις ενεργά και να πιέζεσαι και να φωνάζεις, το στρες και το άγχος είναι μεγάλο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς έχετε εκλεγεί πιο πολλές φορές ως δήμαρχος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, 3 φορές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιο πολλά έργα κάνατε τα προηγούμενα χρόνια ή τα τελευταία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και τις δύο τετραετίες που πέρασαν έγινα έργα περίπου ίσης ποσότητας. Βέβαια η αδυναμία ήταν να τελειώσουμε το αρδευτικό δίκτυο, για να ποτίζονται τα χωράφια με σωλήνες εύκολα και να μην ταλαιπωρούνται οι αγρότες με τις τσάπες και με τα φτυάρια και να εξοικονομείται νερό. Καλύψαμε περίπου το 80 με 90% των κτημάτων του Δήμου μας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:
• Το Δήμαρχο κ. Γιώργο Χοΐδη που δέχτηκε με προθυμία να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
• Τον κ. Ιγνάτη Καραπαναγιώτη για την ξενάγηση στις υπηρεσίες του Δήμου και τις πληροφορίες που μας παρείχε.
• Τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που επισκεφτήκαμε για την προθυμία με την οποία μας ενημέρωσαν σχετικά με τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών τους.
• Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Γραφείο Ταξιδίων του Παναγιώτη Περπερίδη και το Νίκο Περπερίδη που προσφέρθηκαν να μας μεταφέρουν δωρεάν.

Οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης