Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση



 Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ


ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Το Σχολείο μας αποφάσισε να συμμετάσχει στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012) με τη μορφή διαγωνισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού με θέμα το έργο της Άλκης Ζέη, μιας από τις σπουδαιότερες εν ζωή συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Ο Μαραθώνιος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας με στόχο την ενίσχυση της ανάγνωσης και την καλλιέργεια της αγάπης των μαθητών για το καλό βιβλίο. Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν μπορούν να ξεκινήσουν να διαβάζουν τα αντίστοιχα βιβλία της τάξης τους.

Η Δ΄ Δημοτικού και τα δύο βιβλία («Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο θείος Πλάτων»), η Ε΄ Δημοτικού και τα τρία βιβλία («Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Η μωβ ομπρέλα», «Κοντά στις ράγιες»), η ΣΤ΄ Δημοτικού και τα τέσσερα βιβλία («Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Η μωβ ομπρέλα», «Κοντά στις ράγιες», «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της»).

Περίπου 35.000 μαθητές και μαθήτριες θα «τρέξουν» στον Μαραθώνιο. Συμμετέχουν 758 σχολεία από όλη την Ελλάδα (πάνω από 600 τμήματα από κάθε τάξη), από την Κομοτηνή και την Ξάνθη μέχρι την Κάλυμνο και από τη Νάξο μέχρι την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα.

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα αποσταλούν στο σχολείο μας ερωτηματολόγια, για να μοιραστούν στους μαθητές. Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα συγκεντρωθούν από τον εκπαιδευτικό του τμήματος και θα πρέπει να σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως τις 31 Μαρτίου 2012. Τα παιδιά που θα απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου θα μπουν σε κλήρωση και 10 παιδιά από κάθε τάξη θα κερδίσουν πλούσια δώρα.

Επιπλέον, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού θα γράψουν ομαδικά μια σύντομη ιστορία χρησιμοποιώντας τους τίτλους των βιβλίων της Άλκης Ζέη και δικές τους λέξεις (περισσότερες οδηγίες για τις προδιαγραφές της ιστορίας θα βρούμε στα έντυπα με τις ερωτήσεις που θα σταλούν τον Ιανουάριο). Οι ομαδικές ιστορίες θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή την οποία απαρτίζουν η Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο Μιχάλης Αργυρίδης, εκπαιδευτικός – μελετητής της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας, και η Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας – κριτικός παιδικού βιβλίου. Οι καλύτερες ιστορίες θα δημοσιευτούν στην παιδική εφημερίδα των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ «Παιδιά, διάλειμμα!» και θα αναρτηθούν στο διαδυκτιακό τόπο www.metaixmio.gr.

Σε όλα τα σχολεία που συμμετέχουν θα δοθούν τιμής ένεκεν για τη βιβλιοθήκη τους από πέντε παιδικά βιβλία. Σύντομα θα μας σταλεί τη λίστα των βιβλίων από την οποία θα μπορέσουμε να τα επιλέξουμε.

Η Άλκη Ζέη θα επισκεφτεί τα σχολεία που θα βραβευθούν, εφόσον το επιθυμούν και είναι εφικτό για την ίδια, για να συνεχιστεί ο διάλογος με τα παιδιά.


ΑΛΚΗ ΖΕΗ

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, αλλά έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείο. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εντάχτηκε στην Αντίσταση και μετά το τέλος του εμφυλίου ταξίδεψε στην Ευρώπη και εγκαταστάθηκε το 1954 στη Σοβιετική Ένωση. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής της φοίτησε στο κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Στην Ελλάδα επέστρεψε δέκα χρόνια αργότερα, αναγκάστηκε ωστόσο να ξαναφύγει, αυτή τη φορά για το Παρίσι, λόγω της επιβολής της απριλιανής δικτατορίας. Από το 1974 ζει στην Αθήνα. Παντρεύτηκε το θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου. Στη λογοτεχνία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1966 με την έκδοση του νεανικού μυθιστορήματος «Το καπλάνι της βιτρίνας». Ακολούθησε το επίσης νεανικό «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» που γνώρισε επιτυχία και καθιέρωσε τη συγγραφέα στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Έργα της μεταφράστηκαν σε 20 γλώσσες, ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα έγινε μπεστ – σέλλερ και έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες.

Τα έργα της συγγραφέως είναι:
• Ο θείος Πλάτων
• Κοντά στις ράγες
• Αρβυλάκια και γόβες
• Μια Κυριακή του Απρίλη
• Τα παπούτσια του Αννίβα
• Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (για ενηλίκους)
• Η μωβ ομπρέλα
• Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων
• Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
• Ψεύτης Παππούς
• Το καπλάνι της βιτρίνας
• Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Δημητριάδου Όλγα, Ποτουρίδης Ιωακείμ, Χατζηιωαννίδης Νεόφυτος (ΣΤ΄ Τάξη)



ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Στις 1 Δεκεμβρίου 2011 στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών πραγματοποιήθηκε αγώνας ανώμαλου δρόμου των δημοτικών σχολείων του Ν. Πέλλας. Τον αγώνα διοργάνωσε το γραφείο Φυσικής Αγωγής του Ν.Πέλλας.

Συνολικά συμμετείχαν 65 αγόρια και 63 κορίτσια. Το Σχολείο μας συμμετείχε με 3 μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Στον αγώνα αγοριών ήταν ο Στάθης Φαντίδης και ο Γιώργος Φαντίδης και των κοριτσιών η Έντα Ταφάνι. Ο Γιώργος Φαντίδης τερμάτισε 17ος ,ο Στάθης Φαντίδης 20ος και η Έντα Ταφάνι 35η.

Ταφάνι Έντα, Φαντίδης Γιώργος, Φαντίδης Στάθης (ΣΤ΄ Τάξη)


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ


Στα πλαίσια της ενότητας «Η Εκκλησία» του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, καθώς και της ενότητας «Η ζωή σε άλλους τόπους – Θρησκείες» του μαθήματος της Γλώσσας, στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες. Για να τους λύσει αυτές τις απορίες κάλεσαν στο Σχολείο τον παπά του χωριού μας παπα – Γιάννη Βασιλειάδη, στον οποίο και έθεσαν τις ερωτήσεις τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι δραστηριότητες της Εκκλησίας μας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάνουμε τις λειτουργίες μας, κάνουμε σχεδόν κάθε μήνα ημερήσιες εκδρομές σε μοναστήρια, πολιτείες και μουσεία, έχουμε το Φιλόπτωχο Ταμείο που κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα βοηθάει με τρόφιμα οικογένειες που έχουν ανάγκη. Κάθε Τρίτη το χειμώνα έρχεται ο πατήρ Φιλόθεος και κάνει κατηχητικό για τους μεγάλους και τα παιδιά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι διαφορές της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Καθολική, τους Προτεστάντες και τους Χιλιαστές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τους Χιλιαστές έχουμε πολλές διαφορές. Οι Προτεστάντες, που έχουν αποσπαστεί από την Καθολική Εκκλησία, δεν παραδέχονται την Ιερά Παράδοση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι εννοείτε ότι δεν παραδέχονται την Ιερά Παράδοση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν παραδέχονται τις εικόνες, τα θυμιάματα, τα κεριά και άλλα πολλά. Αυτοί μόνο το Ευαγγέλιο παραδέχονται. Με την Καθολική Εκκλησία είμαστε πιο κοντά. Οι διαφορές μας είναι ότι ο Πάπας έχει το Πρωτείο (ο Πάπας θέλει να είναι ο πρώτος μετά το Χριστό, δηλαδή να είναι αρχηγός όλης της Εκκλησίας και της Ορθόδοξης και της Καθολικής και όλων των Χριστιανών) που στη δικιά μας Εκκλησία δεν υπάρχει. Αρχηγός της Εκκλησίας είναι ο Χριστός. Άλλη διαφορά είναι ότι αυτοί κάνουν το σταυρό με τα τέσσερα δάχτυλα, ενώ εμείς με τα τρία (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα, για τους Καθολικούς και Πάπας). Οι Καθολική έχουν στην Εκκλησία τους το εκκλησιαστικό όργανο (αρμόνιο), ενώ εμείς έχουμε τους ψαλτάδες, τη βυζαντινή μουσική. Έχουν απορρίψει τις εικόνες και έχουν αγάλματα μέσα στους ναούς τους. Οι ιερείς τους δεν παντρεύονται, ενώ σ’ εμάς επιτρέπεται να παντρευτεί και ο διάκονος και ο ιερέας, και επίσης δε φορούν ράσο αλλά ένα άσπρο κολάρο, ούτε έχουν γένια. Στη Θεία Κοινωνία οι Καθολικοί έχουν την Όστια (μεταλαμβάνουν μόνο το Σώμα του Χριστού), ενώ εμείς μεταλαμβάνουμε Σώμα και Αίμα Χριστού. Στη βάπτιση ραντίζουν το παιδί και δεν το βουτάνε στην κολυμπήθρα. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στο «Πιστεύω», το φιλιόκβε. Εμείς λέμε «το εκ του Πατρός εκπορευόμενο» για το Άγιο Πνεύμα, ενώ αυτοί «το εκ του Πατρός και του Υιού εκπορευόμενο».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο γάμο έχουμε καμία διαφορά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι διαφορετικό το τελετουργικό. Ο γάμος των Καθολικών μοιάζει πιο πολύ με τον πολιτικό γάμο. Ο Καθολικός ιερέας λέει «σε στεφανώνω, σε παντρεύω», ενώ ο δικός μας παντρεύει στο όνομα του Κυρίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Για τους Χιλιαστές δε μας είπατε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι μία οργάνωση που ξεκίνησε από την Αμερική. Αυτοί δέχονται μόνο το Ευαγγέλιο. Ούτε Παναγία πιστεύουν ούτε εικόνες ούτε το σταυρό ούτε τίποτα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και γιατί λέγονται Χιλιαστές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί λέγανε ότι θα ‘ρθει η Βασιλεία των Ουρανών σε χίλια χρόνια και ορίζουν και ημερομηνία για τη Δευτέρα Παρουσία. Ενώ η Αγία Γραφή λέει ότι ούτε οι άγγελοι γνωρίζουν πότε θα γίνει, μόνο ο Χριστός το ξέρει. Επίσης, δε δέχονται τα σύμβολα της πατρίδας και δεν παίρνουν όπλο στο στρατό.

Οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης