Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ


Από το τέλος του Μαρτίου ξεκινήσαμε να μιλάμε για το  Πάσχα και τα ελληνικά έθιμα. Συζητήσαμε για τα πάθη του Χριστού και την Ανάσταση. Κάναμε πασχαλινές κατασκευές για το σπίτι και το σχολείο μας. Φτιάξαμε καλαθάκια, κάρτες  και βάψαμε αυγά με διάφορους τρόπους.

Όταν επιστρέψαμε από τις πασχαλινές μας διακοπές και με αφορμή την Άνοιξη και την Πρωτομαγιά, μιλήσαμε περισσότερο για τις αλλαγές στη φύση, τα λουλούδια, τα αποδημητικά πουλιά και τα χελιδόνια αλλά και τα έντομα. Κάναμε πολλές ανοιξιάτικες κατασκευές, όπως το πρωτομαγιάτικο στεφάνι κ.ά. Και μάθαμε να φροντίζουμε τα φυτά μας. Είχε προηγηθεί και μια επίσκεψη στην ανθοκομική έκθεση του συλλόγου γονέων, όπου παρατηρήσαμε τα διάφορα φυτά και πήραμε κάποια και για το νηπιαγωγείο μας.
 
Στη συνέχεια, μιλήσαμε για την κυκλοφοριακή αγωγή και τα μέσα μεταφοράς. Μάθαμε να αναγνωρίζουμε ορισμένα σήματα του Κ.Ο.Κ και βάλαμε κανόνες, έτσι ώστε να κυκλοφορούμε με ασφάλεια είτε όταν είμαστε πεζοί, είτε όταν είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο. Φτιάξαμε και μια κατασκευή που χαρίσαμε στους μπαμπάδες, για να θυμούνται ότι δεν πρέπει να τρέχουν με το αυτοκίνητο.
 
 Το επόμενο θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε αφορούσε την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως την Ανακύκλωση. Έτσι, αφού μάθαμε τι είναι η Ανακύκλωση, πως γίνεται και ποια είναι τα ανακυκλώσιμα είδη, φτιάξαμε μια αφίσα που την κολλήσαμε στο σχολείο μας, για να μαθαίνουν όλοι. Μετά ξεχωρίσαμε τα δικά μας σκουπίδια στο νηπιαγωγείο, τα πήγαμε στον ειδικό κάδο της γειτονιάς και αποφασίσαμε να ανακυκλώνουμε πάντα και στο σπίτι και στο σχολείο.
 
Με αφορμή τη γιορτή της Μητέρας στις 14 Μαΐου, μιλήσαμε για το πόσο σημαντική είναι η μαμά στη ζωή μας, για όλα όσα μας αρέσει να κάνουμε μαζί της και πόσα μας προσφέρει. Για να δείξουμε την αγάπη μας, φτιάξαμε κάρτες και μπουκέτα λουλουδιών από πλαστελίνη και της τα προσφέραμε για δωράκι.

 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ


Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου οι μαθητές της Δ΄, της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης των σχολείων του Σχολικού μας Δικτύου (Αρσενίου, Λουτροχωρίου, Πετριάς και Ριζού) συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Σκύδρας προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα Α΄ βοηθειών από εθελοντές της οργάνωσης «kids save lives – Τα παιδιά σώζουν ζωές» που ήρθαν από τη Χαλκιδική.

Στόχος της οργάνωσης είναι να συσπειρώσει, ενθαρρύνει  και κινητοποιήσει ανθρώπινο δυναμικό, εστιάζοντας στην εκπαίδευση μαθητών σχολικής ηλικίας στα εξής  :
 
  • Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
  • Χρήση και διάδοση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AEDs) σε σχολεία, χωριά και δημόσιους χώρους
  • Πρώτες βοήθειες σε επείγουσες για την ζωή καταστάσεις
  • Πρόληψη από παιδικούς και εφηβικούς τραυματισμούς
  •  
Οι εθελοντές της οργάνωσης έδειξαν σε μαθητές και δασκάλους πώς κάνουμε τεχνητή αναπνοή, τι κάνουμε όταν κάποιος χάνει τις αισθήσεις του αλλά αναπνέει, τι κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού από την κατάποση την ώρα του φαγητού, τι κάνουμε σε περίπτωση επιληψίας, αλλά και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν εξωτερικό απινιδωτή, όταν η τεχνητή αναπνοή δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε. Έφεραν μαζί τους ειδικές κούκλες τις οποίες «άπλωσαν» σε όλη τη σκηνή του Πνευματικού κέντρου και πάνω στις οποίες όλοι οι μαθητές και οι δάσκαλοι έκαναν πρακτική εξάσκηση κάνοντας τεχνητή αναπνοή.

Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Είναι καλό να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας, μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια, από τους επαγγελματίες διασώστες του ΕΚΑΒ.
 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ


Την Τετάρτη 8 Μαρτίου ύστερα από πρόσκληση της Διευθύντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων, μας επισκέφτηκε ο Πυραγός κύριος Χαράλαμπος Μανετσιώτης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Έδεσσας και μας ενημέρωσε για την πυροπροστασία, την ασφαλή χρήση των πυροσβεστικών μέσων, έτσι ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης το προσωπικό του σχολείου μας να μπορεί να παρέμβει στην κατάσβεση μικροεστιών πυρκαγιάς και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια των μαθητών και του σχολικού κτιρίου. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές του σχολείου. Τα παιδιά εξέφρασαν τις απορίες τους στις οποίες ο καλεσμένος μας απάντησε με προθυμία.

Την ίδια μέρα μετά το πέρας των μαθημάτων οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του δικτύου συνεργασίας, παρακολούθησαν αντίστοιχο σεμινάριο στο δημοτικό σχολείο Λουτροχωρίου.
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ


Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου επισκέφθηκε το σχολείο μας ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας κύριος Πέτρος Λύντσης.

Ενημέρωσε τα παιδιά για το πόσο εύκολο είναι να τα προσεγγίσουν ξένοι και επικίνδυνοι άνθρωποι. Τους παρουσίασε βίντεο και τους έδειξε μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να τα προσελκύσουν. Ότι μπορεί να κινδυνεύουν από επικίνδυνους ανθρώπους στη γειτονιά, στο πάρκο, στην παιδική χαρά, στο εμπορικό κέντρο, στο διαδίκτυο, ακόμα και στο σπίτι τους.

Ενημέρωσε τέλος τα παιδιά πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους από τις κακοτοπιές και τους κινδύνους παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα.