Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση



 Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Την Τετάρτη 12 Μαρτίου οι τάξεις Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο Παπαδοπούλου, για να δούμε πώς γίνονται τα μπισκότα.

Εκεί μας υποδέχτηκε ο διευθυντής του εργοστασίου Παπαδοπούλου κ. Γιώργος Διορινός, ο οποίος μας είπε λίγα λόγια για το εργοστάσιο. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε δύο ομάδες Γ΄, Δ΄, και Ε΄, ΣΤ΄, . Η ομάδα της Γ΄, και Δ΄, τάξης πήγανε σε μια αίθουσα όπου παρακολούθησαν σε βίντεο την ιστορία των μπισκότων, έπαιξαν ένα παιχνίδι ερωτήσεων και συγχρόνως σερβιρίστηκαν με μπισκότα από την κ. Ειρήνη Δημητρόγλου, η οποία ήταν υπεύθυνη για αυτό το μέρος του προγράμματος .

Την ίδια ώρα η ομάδα της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης ξεναγήθηκε στο χώρο παραγωγής μπισκότων από τον κ. Σοφοκλή Κυπρίδη και την κ. Λαμπρινή Ζευκίδου. Πριν μπούμε στο χώρο παραγωγής, πλέναμε και απολυμάναμε τα χέρια μας και φορέσαμε ποδιές και σκούφους. Είδαμε τα τεράστια μίξερ όπου αναμιγνύονται τα υλικά, το χώρο όπου το ζυμάρι φουσκώνει, τις μηχανές στις οποίες κόβεται το ζυμάρι σε μικρά ορθογώνια κομμάτια. Εκεί φτιάξαμε τα δικά μας μπισκότα με ειδικά κουπάτ, τα οποία πήρανε κάποιοι εργάτες και τα έβαλαν στους φούρνους να ψηθούν. Στη συνέχεια είδαμε πώς γίνονται τα μπισκότα Πτι-Μπερ και τους φούρνους που τα ψήνουν. Μετά είδαμε πώς γίνονται τα Digestive, τα γεμιστά, τα Πτι-Μπερ με σοκολάτα και πώς συσκευάζονται.
Τέλος η ομάδα που βρισκόταν στον χώρο της παραγωγής πήγε να παρακολουθήσει το βίντεο για την ιστορία των μπισκότων και η ομάδα της Γ΄και Δ΄  κατέβηκε στον χώρο παραγωγής.  
*       *       *
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
1920
Το πρώτο μπισκότο Παπαδοπούλου μοσχοβόλησε στο φούρνο του σπιτιού της οικογένειας Παπαδοπούλου στην Κωνσταντινούπολη και σφραγίστηκε με μία απλή ξύλινη σφραγίδα. Το 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος με τη μητέρα του και τους αδελφούς του επιβιβάζονται σε πλοίο με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι και η οικογένεια επέλεξε να κάτσει σε ένα καφενείο να ξεκουραστεί, όπου τους περίμενε μια έκπληξη: πληροφορήθηκαν ότι στην Ελλάδα τα μπισκότα δεν ήταν γνωστά. Και έτσι γεννήθηκε η μεγάλη ιδέα να διαδώσουν στην Ελλάδα την μεγάλη τους αγάπη, την τέχνη του μπισκότου!
 
1930
Η οικογένεια εγκαθίσταται σε στέγη που προσέφερε το Κράτος, σε προσφυγική πολυκατοικία κοντά στο Λυκαβηττό. Μητέρα και παιδιά αγοράζουν ένα μικρό φούρνο και ξεκινούν πάλι τη γνωστή τους τέχνη: η μητέρα ζυμώνει και ψήνει τα Πτι-Μπερ, τα παιδιά τα πουλούν χύμα.
Το 1930 και το 1935 κυκλοφορούν για πρώτη φορά οι 3 από τις σημαντικότερες μάρκες της εταιρίας: τα Μιράντα, τα Γεμιστά και τα Cream Crackers που θα αγαπηθούν από όλες τις ελληνικές οικογένειες και θα συντροφεύσουν κάθε ηλικία σε κάθε στιγμή.
Το 1938, έτος σταθμός, η βιοτεχνία εγκαθίσταται στο πρώτο της μικρό εργοστάσιο στην Αθήνα, στην οδό Θεσσαλονίκης, στη γέφυρα Πουλοπούλου και αγοράζονται μηχανήματα ελληνικής κατασκευής για τις ανάγκες της παραγωγής.
 
1940
Η Ελλάδα μπαίνει στη δίνη του πολέμου. Τα Πτι-Μπερ, τα γεμιστά, τα Μιράντα που συσκευάζονται στα μεγάλα τετράγωνα κουτιά από λευκοσίδηρο, γίνονται τα αγαπημένα όλων των Ελλήνων. Τα Cream Crackers από προζύμι και τα 1296 φύλλα ζύμης καταναλώνονται από τον Ελληνικό στρατό ως ξηρά τροφή, χάρη στη δυνατότητα μαζικής παραγωγής που προσφέρει ο καινούριος εξοπλισμός του εργοστασίου της τότε μικρής βιομηχανίας.
 
1950
Το έτος 1950 ανοίγει το πρώτο μεγάλο και σύγχρονο εργοστάσιο της εταιρίας στην Πέτρου Ράλλη. Ιδιαίτερη για τη σπουδαιότητά της η συγκεκριμένη χρονολογία, καθώς τα όνειρα, οι προσπάθειες, οι κόποι τόσων χρόνων βρίσκουν την πρώτη τους σύγχρονη στέγη.
 
1960
Με οδηγό τη σκληρή δουλειά, το μεράκι και την αγάπη για το μπισκότο η εταιρία Παπαδοπούλου αποκτά ηγετική θέση στον κλάδο της  μπισκοτοποιίας στην Ελλάδα έχοντας κερδίσει επάξια την αγάπη και προτίμηση των Ελλήνων.
 
1970
Το 1972 πραγματοποιείται ο σχεδιασμός του γνωστού μέχρι σήμερα σήματος της εταιρίας :ένα κόκκινο «Π» που συμπληρώνεται από τις φιγούρες των τεσσάρων παιδιών του Ευάγγελου Παπαδόπουλου. Το 1974 ανοίγει το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρίας, στη Θεσσαλονίκη. Το 1978 λανσάρεται ένα νέο προϊόν στην ελληνική αγορά, το Caprice το οποίο θα αποτελέσει και τη ναυαρχίδα των εξάγωγών της εταιρίας της εταιρίας. Τα λατρεμένα Caprice από γκοφρέτα Viennoise και κρέμα φουντουκιού και κακάο που πολλοί αντέγραψαν αλλά κανένας δεν τα «πλησίασε». Η πιο γλυκιά λατρεία που δεν έχει ηλικία…
 
1980
Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα με την επωνυμία «Παπαδοπούλου» οδηγεί στην δημιουργία του τρίτου εργοστασίου στο Βόλο.
Το 1989 ακολουθεί η δυναμική είσοδος της εταιρίας στην κατηγορία των αρτοσκευασμάτων με τα παξιμαδάκια Krispies. Έτσι ανοίγεται ο δρόμος προς την ανάπτυξη μιας καινούριας προϊοντικής κατηγορίας για την εταιρία…
 
1990
Πρόκειται για μία έντονα «σοκολατένια» περίοδο για την εταιρία. Τα αγαπημένα σε όλους Πτι-Μπερ, Μιράντα και Γεμιστά κυκλοφορούν πλέον και με επικάλυψη απολαυστικής σοκολάτας… και αποτελούν έναν προκλητικά απολαυστικό συνδυασμό για τους λάτρεις της αυθεντικής και μοναδικά γευστικής σοκολάτας.
Το 1990 αρχίζει να λειτουργεί το καινούριο εργοστάσιο στα Οινόφυτα , όπου στεγάζεται η παραγωγή των πρώτων φρυγανιών Παπαδοπούλου, κάτω από την επωνυμία Goldies.
 
Σήμερα
Σήμερα, η εταιρία έχει ηγετική θέση στην αγορά του μπισκότου και σημαντική θέση στην αγορά των αρτοσκευασμάτων στην Ελληνική αγορά. Ένας ολόκληρος στόλος φορτηγών μεταφέρει τα προϊόντα Παπαδοπούλου σε περισσότερες από 40 χώρες και στις 5 ηπείρους.
papadopoulou.gr
*       *       *
ΤΟ ΚΟΥΙΖ ΤΟΥ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ
  1. Τι σημαίνει μπισκότο;
α) διπλή απόλαυση
β) ψημένο δύο φορές
γ) γεμιστό μπισκότο
δ) κομμένο στη μέση
 
  1. Που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το μπισκότο;
α) στη Μικρά Ασία
β) στην Ελλάδα
γ) στην Αγγλία
δ) στην Κίνα
 
  1. Ποιο ήταν το πρώτο μπισκότο που φτιάχτηκε στην Ελλάδα και πότε;
α) ήταν ΠΤΙ ΜΠΕΡ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  το 1922
β) ήταν ΓΕΜΙΣΤΑ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ το 1926
γ) ήταν CREAM CRACKER ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ το 1930
δ) ήταν ΜΙΡΑΝΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ το 1928
 
  1. Η εταιρία ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  εκτός από μπισκότα, ποια άλλα προϊόντα διαθέτει;
α) Φρυγανιές;
β) Caprice
γ) Κριτσίνια και Παξιμάδια
δ) Μπάρες  Δημητριακών
ε) Ψωμί του τοστ
στ) Όλα τα παραπάνω
 
  1. Πόσα  εργοστάσια διαθέτει σήμερα η εταιρεία ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και σε ποιες πόλεις;
α) πέντε εργοστάσια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Οινόφυτα και Πάτρα
β) τρία εργοστάσια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο
γ) τέσσερα εργοστάσια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Οινόφυτα
δ) δυο εργοστάσια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
 
  1. Ποιες είναι οι βασικές ομάδες τροφίμων;
α) 1.φρούτα, 2. λαχανικά, 3. γαλακτοκομικά, 4. ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί και όσπρια
β) 1. δημητριακά και αμυλούχα τρόφιμα, 2. φρούτα, 3. λαχανικά, 4. γαλακτοκομικά, 5. ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί και όσπρια, 6. ελαιόλαδο και άλλα λαπαρά
γ) 1. δημητριακά και αμυλούχα τρόφιμα, 2. γαλακτοκομικά, 3. ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί και όσπρια 4. ελαιόλαδο και άλλα λιπαρά
δ) 1. δημητριακά και αμυλούχα τρόφιμα, 2. γαλακτοκομικά, 5. ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί και όσπρια
 
  1. Το κύριο συστατικό των μπισκότων  είναι:
α) ζάχαρη
β) δημητριακά
γ) γάλα
δ) μαργαρίνη
 
  1. Τα μπισκότα περιέχουν:
α) πρωτεΐνες
β) λιπαρά
γ) πρωτεΐνες και λιπαρά
δ) υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά
 
  1. Τα μπισκότα δεν περιέχουν:
α) αλεύρι
β) ζάχαρη
γ) γάλα
δ) συντηρητικά
 
  1. Τα μπισκότα προσφέρουν:
α) ενέργεια
β) ενέργεια, δύναμη και απόλαυση
γ) απόλαυση
δ) δύναμη
 
  1. Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε:
α) πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό
β) μεσημεριανό και βραδινό
γ) πρωινό, κολατσιό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό
δ) πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό
  1. Το μπισκότο μπορεί να καταναλωθεί στο:
α) πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό
β) μεσημεριανό και βραδινό
γ) πρωινό, κολατσιό,  μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό
δ) πρωινό, κολατσιό και απογευματινό
 
  1. Τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε νόστιμα και αφράτα μπισκότα;
α) αλεύρι, ζάχαρη, γάλα, αυγά, ξηρούς καρπούς, βανίλια, αλάτι, νερό
β) αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο (ή μαργαρίνη), αυγά, βανίλια, αλάτι, μπέικιν πάουντερ, νερό
γ) ζάχαρη, βούτυρο (ή μαργαρίνη), αυγά, φρούτα, βανίλια, αλάτι, μπέικν πάουντερ
δ) αλεύρι, γάλα, σοκολάτα, αυγά, βανίλια, αλάτι, μπέικ πάουντερ
 
Οι απαντήσεις του κουίζ

 
Οι μαθητές της Ε΄ τάξης