Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση



 Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ



ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΝΤΑΝΤΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ»


Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου το Σχολείο μας πραγματοποίησε επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει στο θέατρο «ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ» την εκπληκτική θεατρική, μουσική παράσταση «Νταντά εξ ουρανού» σε σκηνοθεσία της Ταμίλα Κουλίεβα. Στην παράσταση πρωταγωνιστούσε ο αγαπημένος ηθοποιός Φώτης Σπύρος.

Λίγα λόγια για το έργο

Μια μαγική νταντά κατεβαίνει από τον ουρανό και έργο της είναι να προσέχει τα παιδιά μιας οικογένειας μ’ έναν πολύ αυστηρό πατέρα. Η ζωή των παιδιών μεταμορφώνεται. Κάθε τι που τους κάνει τη ζωή δύσκολη γίνεται παιχνίδι. Ζουν την κάθε τους στιγμή μαγικά.

Το έργο μας ταξίδεψε σε χώρες μακρινές, όπου γνωρίσαμε δράκους, εσκιμώους, την αγελάδα που χόρευε, αφρικανικές φυλές, τον αυτοκράτορα της Κίνας κ.ά.

Οι ηθοποιοί άλλαζαν συνεχώς χαρακτήρες και κοστούμια.

Μουσική, χορός, τραγούδια και γέλιο σε μια θεατρική παράσταση που μας ενθουσίασε και θα μας μείνει αξέχαστη, γιατί ήταν πραγματικά υπέροχη αλλά και γιατί στο τέλος βρεθήκαμε πάνω στη σκηνή, για να συνομιλήσουμε με τους πρωταγωνιστές και να πάρουμε αυτόγραφα.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αφού παρακολουθήσαμε την παράσταση πήραμε συνέντευξη από δύο από τους πρωταγωνιστές της παράστασης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς λέγεστε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ είμαι η Φανή Παναγιωτίδου…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: … και εγώ ο Φώτης Σπύρος.
ΕΡΩΤΗΣΗ Πόσων χρονών είστε;
Φ.Π.: Είμαι 40 χρονών.
Φ.Σ.: Είμε 38 χρονών.
ΕΡΩΤΗΣΗ Από πού είστε;
Φ.Π.: Εγώ είμαι από τη Θεσσαλονίκη.
Φ.Σ.: Εγώ είμαι από την Άρτα.
ΕΡΩΤΗΣΗ Σε ποια ηλικία αποφασίσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με το θέατρο;
Φ.Π.: Αποφάσισα γύρω στα 22 μου ότι θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με το θέατρο.
Φ.Σ.: Στα 11 μου χρόνια έπαιξα για πρώτη φορά στο θέατρο και αποφάσισα να ακολουθήσω το όνειρό μου. Σημασία έχει να ακολουθείτε το όνειρό σας.
ΕΡΩΤΗΣΗ Είστε απόφοιτος κάποιας Σχολής Υποκριτικής;
Φ.Σ.: Σπούδασα στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν στην Αθήνα.
Φ.Π.: Εγώ του Θεάτρου «Εμπρός».
ΕΡΩΤΗΣΗ Ποια ήταν η αντίδραση των γονιών σας, όταν τους ανακοινώσατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;
Φ.Σ.: Εμένα με διώξανε από το σπίτι! Αλήθεια! Το εννοώ! Δεν τους κατηγόρησα ποτέ. Κάναμε 4 χρόνια να μιλήσουμε. Εγώ δεν είχα τίποτα μαζί τους. Έτσι έμαθα να κολυμπάω μόνος μου και να στέκομαι στα πόδια μου. Όταν είδαν ότι αυτό που κάνω το κάνω σοβαρά, ξαναήρθαν οι σχέσεις μας εκεί που είχαν σταματήσει. Πρέπει τους γονείς μας να τους δίνουμε χρόνο και να μην ξεχνάμε ότι είμαστε άλλες γενιές.
Φ.Π.: Εμένα δε με διώξανε, όμως δε συμφωνούσαν, ειδικά για το επαγγελματικό κομμάτι. Το ερασιτεχνικό τους άρεσε. Στην αρχή ήταν αποτρεπτικοί και οι δύο. Αργότερα όμως με βοήθησαν και συνεχίζουν να με βοηθούν ακόμη και σήμερα και να με στηρίζουν σε κάθε στιγμή.
ΕΡΩΤΗΣΗ Είναι δύσκολη η δουλειά του ηθοποιού;
Φ.Σ.: Πάρα πολύ δύσκολη.
Φ.Π.: Εγώ δε θα έλεγα ότι είναι δύσκολη. Με ποια έννοια. Έχει τις δυσκολίες της, όμως, φαντάζομαι, ότι δουλειές οι οποίες έχουν δυσκολίες και δεν ανταποδίδουνε συναισθηματικά, ψυχικά και πνευματικά όπως το θέατρο, είναι πολύ πιο δύσκολο να τις κάνεις για μεγάλο διάστημα.
ΕΡΩΤΗΣΗ Ποια ήταν η πρώτη θεατρική παράσταση που πήρατε μέρος;
Φ.Π.: Η πρώτη μου παράσταση σαν ερασιτέχνης ήταν μία παράσταση στα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης που σπούδαζα, «Η δολοφονία του Μαρά» με τη θεατρική ομάδα των Τ.Ε.Ι.
Φ.Σ.: Εμένα στην Επίδαυρο το 1994 με το Θέατρο Τέχνης στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη.
ΕΡΩΤΗΣΗ Σε τι έργα σας αρέσει να παίζετε; Κωμωδία, δράμα, για παιδιά ή για μεγάλους;
Φ.Π.: Όλα. Πώς να διαλέξεις; Στη δουλειά μας είναι ένα σύνολο πραγμάτων, τα οποία όταν λειτουργούν καλά, αισθάνεσαι υπέροχα.
Φ.Σ.: Σημασία έχει η ποιότητα της παράστασης και όχι σε ποιους απευθύνεται. Σκοπός είναι η ποιότητα της δουλειάς και αυτό ξεκινάει με τις συνεργασίες.
ΕΡΩΤΗΣΗ Πώς νιώθετε, όταν ανεβαίνετε στη σκηνή;
Φ.Σ.: Εγώ το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ. Είναι μια μορφή λύτρωσης. Είναι πάρα πολύ ωραίο πράγμα. Κι αν το έχεις κάνει μερικές φορές, δεν μπορείς να μην το ξανακάνεις. Είναι πολύ μεγάλη χαρά. Αλλά ουσιαστικά οι στιγμές χαράς εμάς των ηθοποιών είναι πολύ λιγότερες από τις στιγμές της αγωνίας μας. Περνάμε πάρα πολύ αγωνία και πάρα πολλά άγχη, για να έχουμε λίγες ευχάριστες στιγμές. Τις έχουμε όμως και όταν τις έχουμε, καλύπτουν το κενό.
Φ.Π.: Εγώ αισθάνομαι μια μεγάλη χαρά. Τα τελευταία χρόνια που έμαθα μ’ ένα τρόπο να κρατάω το τρακ εκτός σκηνής, αυτό που υπερισχύει είναι μια μεγάλη χαρά.
ΕΡΩΤΗΣΗ Η οικονομική κρίση σας έχει επηρεάσει εσάς τους ηθοποιούς;
Φ.Σ.: Πάρα πολύ, γιατί τώρα δεν κάνουμε τηλεόραση.
ΕΡΩΤΗΣΗ Ποιον ηθοποιό έχετε για πρότυπο;
Φ.Σ.: Το Βασίλη Λογοθετίδη, το Σωτήρη Μουστάκα και τη Ρένα Παγκράτη. Έχω την τύχη να έχω γνωρίσει από τη Μελίνα Μερκούρη, τη Βουγιουκλάκη και τη Ρένα Βλαχοπούλου μέχρι το Ρίζο, το Χατζηχρήστο. Έπαιζα με το Βέγγο, με τον Κώστα Βουτσά. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ σημαντικοί. Έχουμε και πολύ καλούς νέους ηθοποιούς.
Φ.Π.: Εγώ, μιας και το ανέφερε ο Φώτης, τους παλιούς ηθοποιούς τους θαυμάζω πάρα πολύ για ένα πράγμα. Το πηγαίο και αστείρευτο που βλέπω πολύ σπάνια. Ωστόσο γενικά θαυμάζω τους ηθοποιούς που έτυχε να δουλέψουμε μαζί και τους βλέπω πολύ αφοσιωμένους, ασχέτως του αποτελέσματος που επιτυγχάνουν.
ΕΡΩΤΗΣΗ Ποιοι νέοι ηθοποιοί σας αρέσουν;
Φ.Π. και Φ.Σ.: Να μην πούμε ονόματα, γιατί πραγματικά θα αδικήσουμε πολλούς. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να σας πούμε 50 ονόματα. Έχουμε εξαιρετικά καλούς νέους ηθοποιούς και αυτό είναι σημαντικό πράγμα για την Ελλάδα. Το καλό με τη νέα γενιά ηθοποιών είναι ότι το ψάχνει αρκετά. Πηγαίνει στο εξωτερικό, γυρνάνε και κάθε τόσο βγαίνουνε έξω, για να κάνουνε κάποια σεμινάρια. Το επίπεδο είναι πάρα πολύ ψηλό.
ΕΡΩΤΗΣΗ Τι θα λέγατε σε ένα παιδί, αν σας έλεγε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός;
Φ.Π.: Πολύ ωραία απόφαση!
Φ.Σ.: Πολύ ωραία ερώτηση! Εγώ θα τον ρωτούσα κοιτώντας τον στα μάτια: «Μπορείς να μην το κάνεις;». Αν μου έλεγε «όχι», θα του έλεγα «γίνε». Αν μου έλεγε «ναι, ίσως», θα του έλεγα «αν μπορείς, κάνε κάτι άλλο». Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο αλλά μόνο αυτό, τότε ίσως γίνεις ηθοποιός. Δεν είμαι αποτρεπτικός, αλλά ούτε το προτείνω σε κανέναν. Είναι πάρα πολύ μεγάλη «πετριά». Είναι πάρα πολύ δύσκολο.
ΕΡΩΤΗΣΗ Έχετε κάνει κάποια δουλειά στην τηλεόραση;
Φ.Σ.: Πολλές. Μπείτε στο youtube και δείτε τες.
ΕΡΩΤΗΣΗ Φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης στην τηλεόραση υπάρχουν λίγα σήριαλ. Έχετε ξεχωρίσει κανένα απ’ αυτά;
Φ.Σ.: Εγώ δε βλέπω τηλεόραση, γιατί δεν έχω χρόνο.
Φ.Π.: Κι εγώ δε βλέπω τηλεόραση, όμως έτυχε και είδα λίγες σκηνές από το σήριαλ που παίζει η Λαμπρόγιαννη (το «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα») και στάθηκα και αν δεν είχα κάτι άλλο να κάνω, θα καθόμουν να το δω.
ΕΡΩΤΗΣΗ Ποια μηνύματα θέλει να μας περάσει το έργο;
Φ.Σ.: Όντως υπάρχουν μηνύματα στο έργο, αλλά εξαρτάται τι θέλει να πάρει ο καθένας. Εμείς δε θέλουμε να σας περάσουμε τίποτα. Σκοπός είναι να σας ευαισθητοποιήσουμε, για να μπορέσετε να γίνετε δέκτες.
Φ.Π.: Νομίζω ότι αυτή είναι και η πολιτική και της Μαίρης Πόππινς. Γιατί όταν στο τέλος λέει ότι «δε δίνω ποτέ εξηγήσεις», εννοεί ακριβώς αυτό. Ότι οι άνθρωποι καλό είναι να ζούνε με ελευθερία. Από κει και πέρα το τι καταλαβαίνει ο καθένας και τι παίρνει ο καθένας, νομίζω ότι είναι εντελώς προσωπικό.
ΕΡΩΤΗΣΗ Πόσο δύσκολο είναι να παίζετε πολλούς ρόλους ταυτόχρονα πάνω στη σκηνή;
Φ.Σ.: Αρκετά δύσκολο, αλλά υπάρχουν και δυσκολότερα πράγματα που κάνουν άλλοι στη ζωή.
ΕΡΩΤΗΣΗ Σας έχει πιάσει ποτέ νευρικό γέλιο πάνω στη σκηνή;
Φ.Σ.: Σήμερα, ναι. Δεν το προσέξατε;
ΕΡΩΤΗΣΗ Έχετε ξεχάσει ποτέ τα λόγια σας;
Φ.Σ.: Συχνά και τότε αυτοσχεδιάζουμε.
Φ.Π.: Πολλές φορές μας βοηθάει κάποιος συνάδελφος. Καμιά φορά το «σεντόνι» (το μπλοκάρισμα) είναι τόσο βαρύ που πρέπει κάποιος να σε βγάλει από κει, αρκεί κι εμείς να μη χάσουμε την ψυχραιμία μας.
Φ.Σ.: Σκοπός είναι, ό,τι και να γίνει, να συνεχιστεί η παράσταση. Πολλές φορές και ο θεατής το καταλαβαίνει και γελάμε όλοι μαζί. Αυτό, βέβαια, ανάλογα και με το είδος της παράστασης.
Φ.Π.: Σήμερα συγκεκριμένα στο χορευτικό έχασα τα βήματά μου και αυτοσχεδίασα.
Φ.Σ.: Ευτυχώς που δεν το είδα, γιατί θα γέλαγα ακόμη.
Φ.Π. και Φ.Σ.: Ευχαριστούμε πολύ και μην ξεχάσετε να μας στείλετε αντίτυπα της εφημερίδας σας. Θα χαρούμε πολύ.
ΜΑΘΗΤΕΣ: Κι εμείς σας ευχαριστούμε πολύ για όλα.

Οι μαθητές της Δ΄ και ΣΤ΄ τάξης