Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση



 Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ



ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ


Τη Παρασκευή 17/10/2014 το Δημοτικό Σχολείο Ριζού επισκέφτηκε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αριδαίας το οποίο λειτουργεί στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό,   στην είσοδο της πόλης και δίπλα στο κτίριο του Δημαρχείου.
 Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου κατασκευάστηκε από συμμαχικά στρατεύματα το γνωστό τρένο της Καρατζόβας (Ντεκοβίλ) με σκοπό να βοηθήσει τις μετακινήσεις και τον εφοδιασμό του Στρατού.
Το έτος 2002 μετατρέπεται σε μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Στις αίθουσές του εκτίθενται απολιθώματα που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Αλμωπία και άλλες περιοχές. Σημαντικά είναι τα εκθέματα απολιθωμένων οστών της Ursus Spelalus (Αρκούδας των Σπηλαίων) που βρέθηκαν στα σπήλαια των Λουτρών.

Στην αίθουσα φυτολογίας εκτίθενται φωτογραφίες και φυτά που ευδοκιμούν στη περιοχή της Αλμωπίας. Επίσης ο χώρος εμπλουτίζεται με ορυκτά και πετρώματα που προέρχονται από την Αλμωπία και άλλες περιοχές. Παραδοσιακές στολές της Αλμωπίας φυλάσσονται σε ειδική αίθουσα του μουσείου.

Μετά το μουσείο πήγαμε στα Λουτρά του Πόζαρ. Εκεί οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης κάναμε περίπατο δίπλα από το ποτάμι, μέσα στο δάσος και φτάσαμε μέχρι έναν μικρό καταρράκτη και γυρίσαμε πίσω. Τα παιδιά των υπόλοιπων τάξεων καθόντουσαν στη καφετερία δίπλα στην πισίνα.

Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) βρίσκονται στην Επαρχία Αλμωπίας, 13 χμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας, στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν, λίγα χμ. από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37ο C, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Επισκέπτες καταφθάνουν στα Λουτρά από κάθε γωνιά της Ελλάδας είτε για να δεχθούν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών (θεραπευτικών – χαλαρωτικών), είτε για να αποδράσουν στα πανέμορφα βουνά με τις σπηλιές, είτε και τα δύο. Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόμενο. 

Οι ιαματικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου ή Λουτρών Πόζαρ, αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 – 390 μ.

Δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, όπου θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.
www.loutrapozar.info, www.loutrapozar.net
Οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης