Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ «ΑΡΚΤΟΥΡΟ»


Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008 επισκεφθήκαμε το Κέντρο ενημέρωσης της αρκούδας στον Αετό Φλώρινας. Εκεί μας πληροφόρησαν για τη ζωή της καφέ αρκούδας. Μας μίλησαν για τις αρκούδες χορεύτριες και τις άθλιες συνθήκες που ζουν και εκπαιδεύονται τα άγρια ζώα στο τσίρκο. Αυτοί με τη σειρά τους, προσπάθησαν και κατάφεραν να μην υπάρχουν πλέον αιχμάλωτες αρκούδες.

Τώρα δεν υπάρχουν αρκουδιάρηδες στην Ελλάδα και στο καταφύγιο της αρκούδας φιλοξενούνται δεκατρείς αρκούδες που βρέθηκαν αιχμάλωτες ή ορφανές. Μας ξενάγησε στο χώρο η κυρία Μαρία Στυλιάδη.

Το πρώτο μέρος που πήγαμε ήταν μια αίθουσα όπου υπάρχει μια υδρόγειος σφαίρα που έδειχνε περιοχές στις οποίες ζουν διάφορα είδη αρκούδας, όπως η πολική αρκούδα στο Βόρειο πόλο, η μαύρη αμερικάνικη στην Αμερική, η καφέ στην Ελλάδα και μια παράξενη αρκούδα στην Ν. Αμερική η οποία είναι σα να φοράει γυαλιά, γιατί γύρο από τα μάτια της υπήρχε ένας άσπρος κύκλος.

Μας είπε ακόμη για το μύθο της αρκούδας, για τους αστερισμούς μεγάλη και μικρή Άρκτος και για το αστέρι Αρκτούρο που είναι ο φύλακάς τους και από το οποίο πήρε το όνομά της η οργάνωση. Στη συνέχεια είδαμε σε φωτογραφίες πού μπορεί να κοιμηθεί η αρκούδα: σε κουφάλες δέντρων, σπηλιές, ή σε τρύπες που φτιάχνει μόνη της στο χώμα. Είδαμε τα πιο συνηθισμένα γεύματα που τρώει η αρκούδα, όπως μήλα, κράνα, κάστανα, βελανίδια, φουντούκια, βατόμουρα, χορτάρια κ.α.

Μετά είδαμε μια ταινία αφιερωμένη στην αρκούδα. Μόλις τελείωσε η ξενάγηση, πήγαμε στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο, για να δούμε από κοντά τις πρώην αιχμάλωτες αρκούδες.

Αθανασιάδου Κορίνα, Κεχαγιά Βερόνικα, Σελίδου Στεφανία (ΣΤ΄ Τάξη)ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΤΟΝ ΝΥΜΦΑΙΟ


Κατά την επίσκεψή μας στο καταφύγιο της καφέ αρκούδας στον Νυμφαίο, ένας συνεργάτης του «Αρκτούρου» μας έκανε ενημέρωση και δέχτηκε από το παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας ερωτήσεις σχετικά με την διαμονή των ζώων.

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε δει ποτέ αρκούδα από κοντά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στα εννιά χρόνια που είμαι εδώ έχω δει 3 φορές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας επιτέθηκε ποτέ αρκούδα; Είναι άγριο ζώο, εχθρικό προς τον άνθρωπο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αρκούδα δεν ψάχνει τον άνθρωπο, αντίθετα φεύγει μακριά του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι αρκούδες εδώ στο καταφύγιο είναι εχθρικές με εμάς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι απαθείς, το περισσότερο που μπορούνε να πάθουνε είναι να ενοχληθούνε από εμάς. Τις συγκεκριμένες, επειδή ήταν πάντα με ανθρώπους, δεν τις προκαλεί εντύπωση η παρουσία μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα σύρματα που χωρίζουν εμάς από τις αρκούδες μέσα είναι και τα άλλα σύρματα που υπάρχουν μέσα είναι ηλεκτροφόρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, κι αυτό γίνεται για να μένει η αρκούδα μακριά από τον άνθρωπο ώστε να μην έχουμε ατυχύματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει περίπτωση αν δεν υπήρχαν τα ηλεκτροφόρα σύρματα, να καταστρέψουν το απλό συρματόπλεγμα και να βγουν έξω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, υπάρχει περίπτωση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάθε αρκούδα έχει δικό της σπίτι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, το κάθε σπίτι έχει ξεχωριστό χώρο για την κάθε αρκούδα.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης περιηγηθήκαμε στο καταφύγιο όπου και είδαμε 6 αρκούδες, την Ειρήνη, το Γιωργάκη, το Γιώργο, τη Βέσνα, τον Μίτσο και τον Ανδρέα.

Φαντίδης Ραφαήλ (ΣΤ΄ Τάξη)