Το
Σχολείο Μας
Φωτογραφίες
Το
Χωριό Μας
Εργασίες
Μαθητών
Οι
Δάσκαλοι μας
Η
Εφημερίδα μας
Γιορτές
Εκδηλώσεις
Εκδρομές
Ανακύκλωση
Συνδέσεις
|
|
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ «ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΤΗΓΑΝΗΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ»
Την Παρασκευή 5 Απριλίου όλοι οι μαθητές του σχολείου μας παρακολουθήσαμε την παράσταση «Οι ιππότες της τηγανιτής πατάτας» στην αίθουσα εκδηλώσεων της νομαρχίας.
Η υπόθεση του έργου:
Το έργο διαδραματίζεται σε μία εποχή όπου τα ρομπότ έχουν καταλάβει 180 χρόνια τη διακυβέρνηση των ανθρώπων και μεταλλάσουν τους ανθρώπους σε ρομπότ.
Κάποιοι όμως από τους ανθρώπους εξακολουθούν να μην υποτάσσονται σε αυτά τα δεδομένα. Οι δύο πρωταγωνιστές του έργου, ο Φανούρης και ο Πασχάλης, δύο νέοι μηχανικοί, ερωτεύονται τις κόρες του Ρομποτσίφ, αρχηγού των ρομπότ. Και με οδηγό τον έρωτα, καθώς και τα νέα που μάθανε από τον Γιακουμή τον Μάσα, μάγειρα των ανθρώπων, ξεκινούν το δικό τους αγώνα, κυνηγώντας το όνειρο για τον έρωτα και μια τηγανητή πατάτα.
Μέσα πολλές ανατρεπτικές συναντήσεις με ανθρώπους και ρομπότ, μέσα από μικρές μάχες, καταλήγουν να συλληφθούν από τα ρομπότ και να οδηγηθούν στο κυβερνείο τους. Εκεί όλα τα ρομπότ μεταλλάσσονται σε ανθρώπους με τη βοήθεια ενός μηχανήματος.
Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Χρήστος Χατζής, Κατερίνα Γαλανού, Παναγιώτης Αβραμίδης, Ραφαήλ Αβραμίδης, Τάσος Λιότης, Μιχάλης Μερκουλίδης, Βάλια Δαδιώτη, Βάσω Μπλιάγκα, Δημήτρης Ιωάννου, Νίκος Γαλανός, Σοφία Νουσηκύρου, Βασίλης Ίτσου, Σοφία Μπουτάση και Χρήστος Τσαβέας.
Η παράσταση ήταν πολύ ωραία. Μας άρεσαν οι ηθοποιοί, τα κουστούμια τους, τα σκηνικά και επίσης τα τραγούδια που τραγουδούσαν οι ηθοποιοί κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Βασιλείου Ευγενία, Παπαδόπουλος Βαγγέλης, Φαντίδου Νεφέλη – Μαρία (ΣΤ΄ Τάξη)
|
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ
Μετά το θέατρο επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο της Έδεσσας, το οποίο βρίσκεται σε ένα όμορφο διώροφο κτίριο του 1932, δωρεά της οικογένειας Σιβένα (Κώστας & Τάνα Σιβένα), μέσα στην συνοικία Βαρόσι. Εκεί μας ξενάγησε η κυρία Παρασκευή Βούτση σε μια εξαιρετική έκθεση που μας ταξίδεψε στο καθημερινό τρόπο ζωής από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα έως την δεκαετία του ‘50.
Στο ισόγειο και στους δύο ορόφους του Μουσείου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Αγροτική ζωή, Κτηνοτροφία, Σηροτροφία, Υφαντουργία, Κηροπλαστική αλλά και αστική ζωή της πόλης είναι κάποια από τα θέματα που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον, μαζί βέβαια με τις εξαιρετικές τοπικές φορεσιές.
Παρουσιάζεται μία εξαιρετική συλλογή από γυναικείες & ανδρικές φορεσιές (1880-1920) όπου φαίνεται η διαφοροποίηση των ενδυμάτων της πόλης (αστική ζωή βιομηχανικής πόλης) σε σχέση με αυτές της αγροτικής υπαίθρου. Μακεδονικές (ντόπιες) ενδυμασίες όπως επίσης Βλάχικες & Προσφυγικές θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον σας.
Θεματικές Ενότητες με αντικείμενα από το κύκλο ζωής του ανθρώπου (Γέννηση - Γάμος - Θάνατος) με ιδιαίτερες ενότητες για τα παιχνίδια των παιδιών (σφεντόνες, κότσια, σβούρες, μπίλιες, πάνινες κούκλες, υφαντό σε κεραμίδι) για τις τελετουργίες (μοιρολόγια, βαπτίσεις κ.ά.) αλλά και εργαλεία οικιακής και επαγγελματικής χρήσης από παραδοσιακά επαγγέλματα (πεταλωτής, σιδεράς, χαλκουργός, τενεκετζής, κανατάς κ.ά.), παραδοσιακές φορεσιές, αναπαραστάσεις σκηνών από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης (του 19ου- αρχές 20ου αιώνα) συνθέτουν την συλλογή των εκθεμάτων του μουσείου στους δύο επιπλέον ορόφους του κτιρίου.
Παπαθεοδώρου Απόστολος, Σιδηροπούλου Ελισάβετ (ΣΤ΄ Τάξη)
|
ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ» ΣΤΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
Μετά το Λαογραφικό Μουσείο επισκεφτήκαμε την έκθεση με θέμα «Τα πρόσωπα και τα γεγονότα της απελευθέρωσης», στο Παρθεναγωγείο της Έδεσσας.
Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Έδεσσας, περιελάμβανε σπάνιο υλικό από το 1860 έως και το 1912. Για πρώτη φορά, εκτίθενται 100 σπάνια έργα, με ειδική εκτύπωση σε καμβά ζωγραφικής, διαστάσεων 0.70 Χ 1μ. από αυθεντικές φωτογραφίες που, για πρώτη φορά, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την ιστορία και τα μέλη του «Φιλεκπαιδευτικού συλλόγου» (1872), τη Βιομηχανική ιστορία, την Οικογένεια του Βαρώνου Οικονόμου, τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Εδέσσης, τον Αναμορφωτικό σύνδεσμο «Ελπίς» με την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα, τα πρόσωπα του Μακεδονικού Αγώνα στην περιοχή μας, την «Επιτροπή Αγώνος», τα πρόσωπα των Εδεσσαίων που φυλακίστηκαν στις 7/10/1912 και, φυσικά, στην ενότητα «Η απελευθέρωση» τις αυθεντικές φωτογραφίες της απελευθέρωσης και τους πραγματικούς ήρωες των γεγονότων της 18ης Οκτωβρίου του 1912.
Στην έκθεση μας ξενάγησε ο νηπιαγωγός κ. Γιώργος Ρουμελιώτης.
Παπαδόπουλος Λευτέρης, Σεμερτσίδου Ευθυμία (ΣΤ΄ Τάξη)
|
|
|