Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση



 Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ

Τετάρτη, στις 25 Φεβρουαρίου 2009

ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ… ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ»


Την Τετάρτη, στις 25 Φεβρουαρίου 2009, το σχολείο μας επισκέφθηκε το θέατρο Εγνατία στη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση που παρακολουθήσαμε, λεγόταν «Οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη… σαν παραμύθι».

Μέχρι να αρχίσει η παράσταση, περιμέναμε για λίγο… Όταν χτύπησε 4 φορές το καμπανάκι, η παράσταση άρχισε. Τότε όλοι οι ηθοποιοί βγήκαν έξω και μας ξεσήκωσαν με τους χορούς και το τραγούδι τους. Μετά το τραγούδι, μας παρουσίασαν την παράσταση, την οποία είχε ετοιμάσει η σπουδαία ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη. Η παράσταση ήταν πολύ ωραία, αλλά και πολύ αστεία. Το έργο είχε ως θέμα « τις γυναίκες», οι οποίες ήταν πολύ καταπιεσμένες από τους άντρες τους και ήθελαν να έχουν την εξουσία. Έτσι αποφάσισαν να ντυθούν άντρες και να πάνε στην Εκκλησία του Δήμου. Οι γυναίκες πήραν την εξουσία και προσπάθησαν να κυβερνήσουν με δικαιοσύνη.

Οι ηθοποιοί, φορούσαν πολύ ωραία, εντυπωσιακά και πολύχρωμα κουστούμια. Η μουσική επένδυση του έργου, ήταν με μουσική από δημοτικά τραγούδια. Τα σκηνικά της παράστασης, έδειχναν σπίτια από την Αθήνα. Ένα από αυτά άνοιγε και γινόταν Εκκλησία του Δήμου, στην οποία γινόντουσαν οι συνελεύσεις. Όλοι εκείνοι που πήραν μέρος στην παράσταση έπαιξαν το ρόλο τους εξαιρετικά. Η παράσταση διήρκησε περίπου 2 ώρες.

Στο τέλος, όλα τα παιδιά πήραμε αυτόγραφα από γνωστούς ηθοποιούς, οι οποίοι έπαιξαν στο θέατρο, αλλά και τρεις μαθητές από τη ΣΤ΄ τάξη, πήραν συνέντευξη από τρεις ηθοποιούς. Μετά από λίγη ώρα, πήγαμε στο λεωφορείο μας και φύγαμε. Η παράσταση άρεσε πολύ σε όλους τους θεατές, που την είδαν. Περάσαμε πολύ ωραία!

Αθανασιάδου Κορίνα , Ανδρεάδου Βερόνικα (ΣΤ΄ Τάξη)


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς λέγεστε;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Γιάννης Καραμφίλης.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Γεωργία Κούρτη.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσων χρονών είστε;

ΓΙΑΝΝΗΣ: 38.

ΓΕΩΡΓΙΑ: 28.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: 29.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από πού είστε;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Από εδώ, από Θεσσαλονίκη.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Από Αθήνα.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Από Θεσσαλονίκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αποφασίσατε να γίνετε ηθοποιός; Αυτό ήταν το όνειρό σας;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν ήταν το όνειρό μου, το αποφάσισα πολύ αργά, σε σχετικά μεγάλη ηλικία αλλά μου άρεσε τόσο πολύ που το ακολούθησα από ένα σημείο και μετά.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Δεν ήταν το όνειρό μου, έχω σπουδάσει και άλλα πράγματα (οικονομικά) αλλά μετά μου άρεσε τόσο πολύ που το αποφάσισα.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Εμένα ήταν το όνειρό μου. Από πιτσιρικάς ήθελα να γίνω ηθοποιός, μου άρεσε και το ακολούθησα από μικρή ηλικία, ερασιτεχνικά και μετά στη σχολή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από ποια σχολή αποφοιτήσατε;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Είμαι από τη σχολή Ροντίδη, δεν έχω αποφοιτήσει, έχω φοιτήσει στη σχολή Ροντίδη, έχω φοιτήσει και σε ένα εργαστήρι θεατρικής τέχνης αλλά δεν έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Από τη σχολή Βεάκη στην Αθήνα.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Εγώ τελείωσα τη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρόνια κάνετε αυτή τη δουλειά;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Έντεκα.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Δύο.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Τέσσερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε πόσα θεατρικά έργα έχετε παίξει;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Γύρω στα 25.

ΓΕΩΡΓΙΑ: 2, ένα στην Πάτρα και ένα εδώ στη Θεσσαλονίκη και κανένα στην Αθήνα.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Νομίζω πως είναι 10 παραστάσεις στις οποίες έχω λάβει μέρος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε παίξει με γνωστούς ηθοποιούς;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Με την κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη, με τον Βασίλη τον Πουλικάκο, με τον Κρατερό Κατσούλη.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Στην τηλεόραση έχω παίξει με γνωστούς ηθοποιούς, με το Γιάννη Μπέζο, την Κατερίνα Λέχου, την Ιωάννα Πηλιχού, τον Πέτρο Μπουσουλόπουλο και το Δημήτρη Μαυρόπουλο.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Εγώ έχω παίξει με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη, με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη, τον Ορφέα τον Αυγουστίδη και τον Τάσο τον Κωστή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε παίξει σε κάποια τηλεοπτική σειρά;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Ναι, στους «Ευτυχισμένους μαζί».

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Ναι, στη «Λούφα και παραλλαγή» στη ΝΕΤ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε παίξει ποτέ στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κι αν όχι θα θέλατε να παίξετε;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Έπαιξα ευτυχώς το 2006 με το Κ.Θ.Β.Ε. στην «Ιφιγένεια εν Ταύροις».

ΓΕΩΡΓΙΑ: Όχι, και θα ήθελα πάρα πάρα πάρα πολύ να παίξω, μέχρι τον ουρανό το θέλω.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Έπαιξα το καλοκαίρι που μας πέρασε με το Εθνικό Θέατρο τους δύο «Οιδίποδες» σε μια ενιαία παράσταση που είχε σκηνοθετήσει η κ. Ρούλα Πατεράκη και ήμασταν κομπάρσοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος ηθοποιός σας αρέσει;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Η Κατίνα Παξινού, η Μαίρη Αρώνη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

ΓΕΩΡΓΙΑ: . Μ’ αρέσει πολύ ο Δημήτρης ο Καταλειφός και από γυναίκες η Μάνια Παπαδημητρίου, στην κωμωδία μου αρέσει πολύ ο Γιάννης ο Μπέζος, ο Δημήτρης ο Μαυρόπουλος, ο Παύλος ο Χαϊκάλης και ο Πέτρος Φιλιππίδης.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Εμένα μου αρέσει πολύ ο Ιεροκλής ο Μιχαηλίδης, θεωρώ ότι είναι ένας ηθοποιός που αλλάζει πολύ εύκολα το στυλ του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας αρέσει το επάγγελμα που κάνετε και τι είναι αυτό που σας αρέσει;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Μου αρέσει πάρα πολύ το επάγγελμα που κάνω κι αυτό που μου αρέσει είναι ότι βρίσκομαι διαρκώς σε μία εγρήγορση. Η δουλειά αυτή καταναλώνει όλη την ενέργειά μου και αυτό είναι εκπληκτικό. Δεν είναι μια δουλειά που μου φέρνει πλήξη, είναι χαρούμενη, είμαι πολύ δραστήριος σε αυτή τη δουλειά, αλλάζω ρόλους.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Μου αρέσει πάρα πολύ που μπορώ να επικοινωνώ με τους άλλους και πάνω στη σκηνή ξεχνώ τα πάντα και απλώς επικοινωνώ.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Υπάρχει μια διαφορά, όταν κάνεις επαγγελματικά θέατρο, είναι πολύ δύσκολο να βιοποριστείς από το θέατρο και από την τέχνη γενικότερα. Σαν δουλειά είναι υπέροχη, μου αρέσει πάρα πολύ, απλώς περνάμε και δύσκολες φάσεις στο θέμα της επιβίωσης, οικονομικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας κουράζει;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει κούραση σε αυτή τη δουλειά, αυτό που κάνουμε είναι αγάπη και μεράκι.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Όχι, με τίποτα.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Υπάρχουν στιγμές που ως άνθρωπος κουράζεσαι. Αλλά δεν είναι αυτό το καθημερινό, να ξυπνάς το πρωί και να κάνεις αγγαρεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν παίζετε, έχετε άγχος;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Προσωπικά όχι. Άγχος δεν υπάρχει. Αυτό που λένε αγχώνομαι πώς θα βγω στο «σανίδι» δεν υπάρχει. Όταν κάνεις καλή προπαρασκευή, σωστές πρόβες, το άγχος φεύγει στις πρόβες. Στις πρόβες μπορεί να έχεις πολύ άγχος, όταν όμως ξεκινάς την παράσταση, πρέπει να είσαι έτοιμος. Κι από κει και πέρα δεν πρέπει να έχεις άγχος. Ίσα ίσα πρέπει να έχεις χαρά γι’ αυτό που θα δώσεις στον κόσμο.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Θα διαφωνήσω, στις πρόβες προσωπικά έχω πάρα πολύ άγχος, ενώ πάνω στην σκηνή καθόλου, τρακ όμως ναι. Είναι διαφορετικό.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Όχι, εγώ δεν έχω. Στην αρχή είχα, τώρα πια όχι, γιατί αισθάνομαι ότι αυτό που κάνω το προσφέρω με πολλή αγάπη στον κόσμο κάτω. Είναι σαν να έχουν έρθει καλεσμένοι στο σπίτι μου και τους υποδέχομαι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δουλεύετε και αλλού;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Πολλές φορές δουλεύουμε και αλλού, σε παραπλήσιες δουλειές. Επειδή υπάρχει πρόβλημα οικονομικό και πολλές φορές δεν τα βγάζουμε πέρα, κάνουμε και κάποια παραπλήσια δουλειά η οποία δεν έχει σχέση με το θέατρο. Τώρα δεν κάνω κάτι άλλο, μόνο με το θέατρο ασχολούμαι.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Αυτή τη στιγμή όχι δεν δουλεύω κάπου αλλού.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Δουλεύω τώρα σε ένα θέατρο σε βραδινή παράσταση Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, εδώ στη Θεσσαλονίκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στον ελεύθερο χρόνο σας τι κάνετε;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Κάνω εκφωνήσεις σε διαφημιστικά σποτ στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Από εκεί και πέρα ασχολούμαι και με τον αθλητισμό και με τα κορίτσια και με όλα, όπως κάνουν όλοι.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Διαβάζω, γιατί πρέπει να πάρω το πτυχίο στη μουσική κάποια στιγμή, έχω καθυστερεί 10 χρόνια, βγαίνω με το φίλο μου, με τις φίλες μου και σινεμά πολύ.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Σινεμά πολύ, μου αρέσει πολύ να κάνω βόλτες στην πόλη, να βλέπω ανθρώπους, καταστάσεις, μου αρέσει να παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας αρέσει ο ρόλος σας; Τι σας αρέσει σ’ αυτόν;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Ο ρόλος μου μου αρέσει πάρα πολύ. Είναι ο ρόλος του Βλέπυρου που είναι ο άντρας της Πραξαγόρας, μου αρέσει γιατί εμπεριέχει στοιχεία του σημερινού κόσμου μας, δηλαδή πώς είναι ο άντρας ο σημερινός με την γυναίκα, πώς σκέφτεται σε κάποια πράγματα, και πώς θέλουμε να έχουμε την ελευθερία μας, δικαιοσύνη, ισονομία. Αυτά τα πράγματα είναι διαχρονικά.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Κι εμένα μου αρέσει πολύ ο ρόλος μου, κάνω τη Χρεμούλα, ένα κοριτσάκι που δεν υπάρχει στο κανονικό κείμενο του Αριστοφάνη, αλλά στα έργα της η κυρία Ρουγγέρη βάζει πάντα παιδιά, γιατί θεωρεί ότι είναι πιο άμεση η επικοινωνία με τα άλλα παιδιά, το κοινό.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Εγώ κάνω έναν γείτονα ο οποίος εμφανίζεται στην αρχή του έργου ντυμένος με γυναικεία ρούχα, γιατί έχουν κλέψει οι γυναίκες τα ρούχα των ανδρών για να πάνε να ψηφίσουν. Επίσης κάνω έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ο κακός της υπόθεσης, τον Βολεψιάδη, και προσπαθεί να κλέψει από τις γυναίκες τα υπάρχοντα που παραδίδουν οι υπόλοιποι. Μου αρέσει, γιατί βλέπω σ’ αυτόν συμπεριφορές σύγχρονες, των σημερινών ανθρώπων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε με το έργο αυτό;

ΓΙΑΝΝΗΣ: Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι πρέπει να υπάρχει στην κοινωνία μας ισονομία, δικαιοσύνη, πρέπει όλοι να χαίρονται τα αγαθά, να περνάν καλά.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Υπάρχουν πάρα πολλά μηνύματα για τη δημοκρατία, για την ισότητα.

ΒΑΛΑΝΤΗΣ: Τα μηνύματα που περνάει το έργο είναι πάρα πολλά, εγώ θα μείνω κυρίως στο θέμα της ειρήνης, που είναι πάντα επίκαιρο και τόσο πολύπλοκο, γιατί πάντα, για να έχουμε ειρήνη, πρέπει να περνάμε μέσα από πόλεμο.

Παπαδοπούλου Νένα, Σελίδου Στεφανία, Φαντίδης Ραφαήλ (ΣΤ΄ Τάξη)