Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση



 Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ



ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ



Την Τρίτη 10 Ιουνίου το σχολείο μας πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στα Γιάννενα. Πριν φτάσουμε στην πόλη των Ιωαννίνων κάναμε μια στάση στο γραφικό Μέτσοβο. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη και το μεσημέρι φτάσαμε στην πόλη. Εκεί, αφού φάγαμε κοντά στη λίμνη, κάναμε μια βόλτα στο Κάστρο και στην αγορά της πόλης πριν ξεκινήσουμε για την επιστροφή.
*       *       *
ΜΕΤΣΟΒΟ
Πολλές είναι οι πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο του γραφικότερου οικισμού της Ελλάδας, ο τίτλος αυτός όμως ανήκει χωρίς καμία αμφιβολία στο Μέτσοβο. Μία ορεινή πολιτεία που αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με τα εκπληκτικά της χρώματα και τις μοναδικές εικόνες της. Χτισμένο σε υψόμετρο 1200 μ σε ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πράσινο, ακριβώς στο σημείο όπου χωρίζεται η Βόρεια Πίνδος από
τη Νότια, το Μέτσοβο ξυπνά αισθήσεις ξεχασμένες! Παρά τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, η περιοχή δεν έχει χάσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Συνδυάζει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και αποτελεί ένα ιδανικό καταφύγιο όχι μόνο το χειμώνα που πιθανότατα θα το δείτε χιονισμένο και θα απολαύσετε χειμερινά σπορ, αλλά και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Ως τόπος καταγωγής ορισμένων από τους σημαντικότερους Εθνικούς Ευεργέτες, το Μέτσοβο δε θα μπορούσε να μη φημίζεται για την μεγάλη πνευματική του ανάπτυξη. Θα θαυμάσετε τα μουσεία του, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα μοναστήρια, τις είκοσι παραδοσιακές βρύσες και τα πλακόστρωτα καλντερίμια του, αλλά ίσως να έχετε και την ευκαιρία να βρεθείτε εκεί σε κάποια από τις
πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο συνεδριακό του κέντρο. Επίσης, θα κάνετε τις βόλτες σας και θα απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου, η οποία είναι τριγυρισμένη από παραδοσιακές ταβέρνες και όμορφα καφενεδάκια.
Τέλος, γύρω από το Μέτσοβο, υπάρχουν αρκετές περιοχές που η καθεμιά έχει κάτι ιδιαίτερο να σας προσφέρει. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Ανθοχώρι, που διαθέτει υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, τη Χρυσοβίτσα με τη Μονή Παναγίας και τις φημισμένες πατάτες της, τα χωριά Ανήλιο και Βοτονόσι, καθώς και τον παραδοσιακό οικισμό της Μηλιάς στα όρια του Εθνικού Δρυμού.
Χωρίς πολλά λόγια, το Μέτσοβο αναμφίβολα αξίζει την προσοχή σας.
*       *       *
Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη
Μόλις δώδεκα χιλιόμετρα πριν μπούμε στα Ιωάννινα στην εθνική οδό από Αθήνα, στην περιοχή Μπιζάνι, σας περιμένει μία αξέχαστη περιπλάνηση στην ιστορία. Τα κέρινα ομοιώματα του Παύλου Βρέλλη βρίσκονται εκεί, για να αναπαραστήσουν για σας μεγάλες στιγμές από τη σπουδαία
Ελληνική Ιστορία και να σας θυμίσουν μερικές από τις μορφές που σημάδεψαν τον τόπο. Στα πρόσωπα τους είναι αποτυπωμένοι οι ιστορικοί αγώνες των Ελλήνων, αλλά και οι σπουδαίες δόξες που γνώρισαν.
Το σίγουρο είναι πως θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό μπροστά στα ομοιώματα αυτά. Είναι τόσο ζωντανά
που δε θα μπορείτε να πιστέψετε ότι είναι από κερί και ίσως κάποιοι περισσότερο άπιστοι απ' τους άλλους επιχειρήσουν μέχρι και να τα τσιμπήσουν για να σιγουρευτούν. Ο Παύλος Βρέλλης εργάστηκε πολλά χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες για να στήσει αυτό το μουσείο, αλλά με το πάθος και το μεράκι του κατάφερε τελικά να αφήσει τους πάντες άφωνους με το αποτέλεσμα της δουλειάς του.
*       *       *
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
Το κάστρο των Ιωαννίνων χτίστηκε το 528 μ.Χ, μέσα στα πλαίσια του σχεδίου του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για την οχύρωση του Βυζαντινού κράτους. Είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, το οποίο την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας. Μέσα στο Κάστρο  αναπτύχθηκαν τα ελληνικά γράμματα, εκεί έζησε ο Αλή Πασάς το μεγάλο του έρωτα με την
κυρά-Βασιλική, εκεί ερωτεύτηκε την κυρά-Φροσύνη την ερωμένη του γιου του, εκεί δίδαξαν οι μεγάλοι  δάσκαλοι του Γένους, εκεί σπούδασαν την τέχνη του πολέμου οι μεγάλοι οπλαρχηγοί. Αυτό το ιστορικής σημασίας κάστρο αποτελείται από τέσσερα τμήματα: τον εξωτερικό περίβολο, τη Β.Δ. ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, την Ν.Α. ακρόπολη με το Ιτς Καλέ και την Καστροπολιτεία, την παλαιά πόλη των Ιωαννίνων. Η έκταση μέσα στα τείχη του είναι  200 στρέμματα περίπου, έχει περίμετρο 2.000 μέτρων και πλάτος 10 μ.