Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση



 Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ



ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ


Την Τετάρτη 12 Μαρτίου πήγαμε εκδρομή στο εργοστάσιο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και στα Κάστρα και το Επταπύργιο.
Εμείς όμως θα σταθούμε στα Κάστρα και στο Επταπύργιο. Εκεί παλιά ήταν ένα φρούριο για τους πλούσιους ανθρώπους, όπου κατά την διάρκεια των εισβολών στην Θεσσαλονίκη οι πλούσιοι, δηλαδή οι αριστοκράτες, πήγαιναν για προστασία.
Στη συνέχεια όμως το Επταπύργιο έγινε φυλακή. Εκεί υπήρχαν γυναικεία και ανδρικά κελιά. Υπάρχει ακόμα και σήμερα ένα παρατηρητήριο που έλεγχε από το κέντρο την φυλακής τους φυλακισμένους και της φυλακισμένες, όταν έβγαιναν στο προαύλιο. Επίσης υπήρχε και η απομόνωση. Γύρω – γύρω από την φυλακή υπήρχαν πολλές παγίδες, όπως τάφροι, συρματοπλέγματα, νάρκες αλλά και φρουροί.
Ευτυχώς αυτά τα χτίσματα διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν χρησιμοποιούνται επειδή είναι διατηρητέα και παλιά.
Στα Κάστρα και στο Επταπύργιο προσφέρθηκε να μας ξεναγήσει δωρεάν η ξεναγός κ. Κατερίνα Αναστασίου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά. 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΣΤΡΩΝ
Τα κάστρα και τα τείχη στη Θεσσαλονίκη είναι δημιουργήματα προγενέστερων εποχών καθώς ήταν απαραίτητα για την οχύρωση της πόλης και η δημιουργία τους υπολογίζεται κατά την ίδρυση της. Τα κάστρα πήραν την οριστική τους μορφή κατά την εποχή του Μ. Θεοδοχίου (379 – 395).
Στο ψηλότερο τμήμα της Θεσσαλονίκης από τα αρχαία χρόνια, κατά την οχύρωση της πόλης, δημιουργήθηκε η Ακρόπολη, δεύτερη βαθμίδα οχυρού χώρου, στον οποίο θα κατέφευγε ο πληθυσμός σε περίπτωση κατάληψης της πόλης από επιδρομείς. Εκεί τα κάστρα είναι ψηλά, οι πύργοι πυκνοί, όπου το έδαφος επέτρεπε υπήρχε και προτείχισμα.
Στη βορειοανατολική κορυφή της Ακρόπολης και όλης της πόλης δημιουργήθηκε η τρίτη βαθμίδα οχύρωσης, το τελευταίο και ισχυρότερο οχυρό άμυνας, με ισχυρά τείχη και εφτά πύργους, το Επταπύργιο. Στη σημερινή μορφή είναι, μάλλον, έργο της Παλαιολόγειας εποχής (14ος αι.), εντυπωσιακό φρουριακό συγκρότημα.
Από τους εφτά πύργους του φρουρίου ο μεσαίος της εισόδου είναι έργο των Τούρκων, του 1431. Χτίστηκε αμέσως μετά την άλωση της πόλης (1430) από κάποιον Τσαούς μπέη. Είναι ο πύργος του Γεντί Κουλέ, ο οποίος έδωσε το όνομά του σε όλο το φρουριακό συγκρότημα.
Το Επταπύργιο ως το 1989 χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Κατά τα τελευταία χρόνια στο φρούριο πραγματοποιούνται πολλές επισκευές, αναστηλώσεις, αναπλάσεις, δημιουργούνται χώροι για μουσεία, άλλοι για πολιτιστικές εκδηλώσεις κτλ.

thessaloniki-gold.com
Χαράλαμπος Φαντίδης (ΣΤ΄ Τάξη)