Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση



 Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ


ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ



Την Τρίτη 12 Ιουνίου το σχολείο μας πραγματοποίησε εκδρομή στα Μετέωρα με τη συμμετοχή των περισσότερων μαθητών όλων των τάξεων και αρκετών γονέων και κηδεμόνων των μαθητών. Ήταν ένα πολύωρο και κουραστικό ταξίδι, το οποίο όμως μας αποζημίωσε με όλα αυτά που είδαμε και ακούσαμε κατά την επίσκεψή μας σε δύο από τα 6 μοναστήρια που λειτουργούν σήμερα.

Στην αρχή επισκεφτήκαμε τη γυναικεία μονή του Αγίου Στεφάνου, όπου μια μοναχή μας μίλησε για την ιστορία των Μετεώρων και της συγκεκριμένης μονής. Είδαμε τις υπέροχες βυζαντινές και μεταβυζαντινές αγιογραφίες και τα ξυλόγλυπτα τέμπλα και όσοι ήθελαν αγόρασαν αναμνηστικά από τη μονή.

Στη συνέχεια πήγαμε στη μονή Βαρλαάμ, ένα ανδρικό μοναστήρι, όπου κι εκεί μας ξενάγησε ένας μοναχός. Τα πιο εντυπωσιακά σ’ αυτή τη μονή (πέρα από αγιογραφίες, ξυλόγλυπτα, άμφια και ιερά σκεύη) ήταν το δίχτυ και το καλάθι με το οποίο ανέβαιναν παλιά οι μοναχοί ή ανέβαζαν τα πράγματα που τους ήταν απαραίτητα καθώς και ένα τεράστιο ξύλινο βαρέλι, στο οποίο συγκέντρωναν το βρόχινο νερό, για να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Μετά την επίσκεψη στις δύο μονές και αφού είχε μεσημεριάσει για τα καλά, πήγαμε να φάμε σε ένα εστιατόριο της Καλαμπάκας.

Το πρόγραμμά μας είχε και επίσκεψη και βόλτα στην πόλη των Τρικάλων. Εκεί ο καιρός θέλησε να μας σταματήσει, ξεκινώντας ένα ψιλόβροχο. Εμείς όμως δεν το βάλαμε κάτω και κάναμε τη βόλτα μας πίνοντας το καφεδάκι μας ή τρώγοντας το παγωτό μας στο κέντρο της πόλης. Αλλά και το ψιλόβροχο στο μεταξύ σταμάτησε διευκολύνοντας τη βόλτα μας και την κάθοδό μας στις όχθες του ποταμιού που διασχίζει την πόλη, για να φωτογραφίσουμε τους κύκνους και τις πάπιες, αλλά και για να φωτογραφηθούμε μαζί τους.

Έτσι, απόλυτα ικανοποιημένοι από την εκδρομή μας, κινήσαμε για την επιστροφή. Κι επειδή το ταξίδι ήταν μακρύ, αποφασίσαμε να το κάνουμε να φανεί πιο σύντομο κάνοντας διαγωνισμό τραγουδιού με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των παιδιών, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις επέδειξαν σπάνιο ταλέντο, αλλά και χορεύοντας.


ΜΕΤΕΩΡΑ



Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο ΄Ορος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο. Από τις ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνουμε ότι οι μονές των Μετεώρων ήταν στο σύνολό τους 30. Από τις τριάντα αυτές μονές οι έξι λειτουργούν έως σήμερα και δέχονται πλήθος προσκυνητών. Υπάρχουν όμως και πολλά μικρότερα μοναστήρια εγκαταλελειμμένα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν ιδρυθεί στον 14ο αιώνα.

Η ονομασία Μετέωρα είναι νεότερη και δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς. Το όνομά τους το οφείλουν στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο›, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, οι πρώτοι αναχωρητές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 12ο αιώνα Στα μέσα του 14ου αιώνα ο μοναχός Νείλος συγκέντρωσε τους μοναχούς που ζούσαν απομονωμένοι σε σπηλιές των βράχων, γύρω από την σκήτη της Δούπιανης οργανώνοντας έτσι τον μοναχισμό στα Μετέωρα.

Η κατάκτηση της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς Τούρκους (1393) και η βαθμιαία κατάρρευση και τελική πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας επέφεραν κατά το 15ο αιώνα μια κάμψη στη μοναστική ζωή των Μετεώρων.

Κατά το τελευταίο τέταρτο του 15ου αιώνα παρατηρείται μια ανάκαμψη, που σηματοδοτείται από τη ίδρυση της μονής της Αγίας Τριάδας (1475/76) και την τοιχογράφηση του παλαιού καθολικού του Μεγάλου Μετεώρου (1483). Η ακμή των Μετεώρων θα συντελεστεί τον επόμενο αιώνα, κατά τον οποίο ιδρύονται νέα μοναστήρια, ανεγείρονται νέα καθολικά και άλλα μοναστηριακά κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία κοσμούνται με εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία (1393-1881) τα μετεωρίτικα μοναστήρια λειτούργησαν ως τόποι ελπίδας. Στις αρχές του 19ου αιώνα τα στρατεύματα του Αλή-Πασά, επέφεραν καταστροφές και λεηλασίες σε πολλά από αυτά (Μονή Υπαπαντής, Μονή Αγίου Δημητρίου κ. ά.).

Τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.

odysseus.culture.gr

Παπαθεοδώρου Απόστολος, Σιδηρόπουλος Μανώλης, Φαντίδης Ιωακείμ (ΣΤ΄ Τάξη)