Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση



 Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ


Την Πέμπτη 7 Μαρτίου επισκεφθήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Εκεί χωριστήκαμε σε δύο γκρουπ (Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη μαζί και Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη μαζί. Εμάς μας ανέλαβε να μας ξεναγήσει η υπάλληλος της βιβλιοθήκης η κυρία Μαρία Τολίκα (τα παιδιά των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων ξενάγησε η κ. Αμφιθέα Τριανταφυλλίδου).

Από την ξενάγηση μάθαμε ότι για να γίνεις μέλος της βιβλιοθήκης θα πρέπει να βγάλεις μια κάρτα μέλους, η οποία έχει τα στοιχεία σου, και με αυτή μπορείς να δανείζεσαι βιβλία ή να μπαίνεις στους υπολογιστές για να κάνεις κάποια εργασία. Εκτός από τα βιβλία υπάρχουνε στο χώρο της βιβλιοθήκης play station, x-box, DVD,wii, οθόνη αφής για ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια και άλλα πράγματα για να διασκεδάσουμε.

Εκτός από βιβλία τα κανονικά υπάρχουνε και βιβλία με το σύστημα Μπράϊγ (για τους τυφλούς) αλλά και εκτυπωτής για να κάνει ειδικές εκτυπώσεις για τους τυφλούς. Επίσης υπάρχει υπολογιστής για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η κ. Μαρία μας έδειξε πως μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες σε μια εγκυκλοπαίδεια. Τα βιβλία είναι ταξινομημένα και αριθμημένα με το σύστημα Ντιούι που χρησιμοποιείται από τις περισσότερες βιβλιοθήκες του κόσμου και έτσι αν μάθουμε πώς να ψάχνουμε ένα βιβλίο σε μια βιβλιοθήκη, θα μπορούμε να το ψάξουμε σε όλες τις βιβλιοθήκες. Εκτός από τον τίτλο του βιβλίου και τον συγγραφέα καταχωρούνται στον Η/Υ και κάποιες λέξεις κλειδιά, για να είναι πιο εύκολη η αναζήτησή του. Υπάρχουν κάποια βιβλία τα οποία δεν δανείζονται, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο στη βιβλιοθήκη.

Όταν ψάχνουμε μια πληροφορία στο Ίντερνετ πρέπει να προσέχουμε να είναι έγκαιρη, γιατί στο Ίντερνετ μπορεί να γράψει ο καθένας ότι θέλει.

Εκτός από τον χώρο με τα βιβλία υπάρχει ο χώρος για τις εφημερίδες και τα περιοδικά, όπου κάποιος μπορεί να καθίσει και διαβάσει μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό. Κάποια από τα περιοδικά μπορεί κάποιος να τα δανειστεί αλλά όχι τα καινούργια. Κάποιες από τις εφημερίδες και από τα περιοδικά στο τέλος του χρόνου δένονται σε τόμους και πηγαίνουν στο υπόγειο. Από αυτά μπορούν να παίρνουν πληροφορίες όσοι τις χρειάζονται.

Εκτός από το κτήριο της βιβλιοθήκης υπάρχει και η κινητή βιβλιοθήκη, η οποία γυρίζει στα απομακρυσμένα χωριά.

Η δημοτική βιβλιοθήκη της Βέροιας πήρε το βραβείο από το ίδρυμα Μπίλι Γκέιτς το 2010 σαν την καλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο για εκείνη την χρονιά. Το βραβείο συνοδευόταν από χρηματικό ποσό 1.000.000 δολαρίων. Με τα χρήματα αυτά θα γίνουν κάποιες ανακαινίσεις στην βιβλιοθήκη. Το βραβείο που πήρε είχε να κάνει με τα προγράμματα και τις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης (ρομποτική, μαθήματα πληροφορικής, πλεξίματος, ζωγραφικής κ.α).

Στο τέλος μας έδειξε πως να αναζητούμε ένα βιβλίο μέσα από τον υπολογιστή ή κατευθείαν από το ράφι. Στη διάρκεια της ξενάγησης κάναμε και κάποιες ερωτήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα βιβλία έχει η βιβλιοθήκη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 100.000 βιβλία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το πιο παλιό βιβλίο ποιο είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουμε αρκετά σπάνια βιβλία. Το ποιο παλιό βιβλίο μπορεί να είναι από το 1400.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν έρθει κάποιος και ψάχνει ένα βιβλίο και δεν μπορεί να το βρει, πώς θα το βρει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα τον βοηθήσουν οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσοι υπάλληλοι δουλεύουν στην Δημοτική Βιβλιοθήκη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι μόνιμοι είναι γύρω στους 10. Υπάρχουν και μερικοί αποσπασμένοι, γύρω στους 8, από διάφορες υπηρεσίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα ποιο συνηθισμένα βιβλία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα μυθιστορήματα

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουνε βιβλία σε άλλες γλώσσες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχουν πολλά βιβλία στα αγγλικά, αλλά προσπαθήσαμε να έχουμε και γαλλικά, αλβανικά, γερμανικά κ.ά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν έρθει κάποιος και ζήτηση ένα βιβλίο και δεν το έχει στη βιβλιοθήκη θα ψάξετε να το βρείτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Του προτείνουμε να πάει σε μια κοντινή βιβλιοθήκη που το έχει. Η άλλη λύση είναι να προσπαθήσουμε να το αγοράσουμε εμείς, αν μπορούμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ανανεώνονται τα βιβλία που φθείρονται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά το βραβείο είχαμε και πολλές δωρεές. Οπότε με τα χρήματα αυτά ανανεώνονται αρκετά από τα βιβλία.

Βασιλείου Ευγενία, Βασιλείου Καλλιόπη Παπαδόπουλος Βαγγελης, Παπαθεοδώρου Απόστολος (ΣΤ΄ Τάξη)



ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ»



















ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αισθάνεστε όταν δουλεύετε στο μουσείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην αρχή ήρθα τυχαία, μετά γνώρισα τον καθηγητή Χρήστο Τσολάκη, ο οποίος με ενέπνευσε, με έκανε να αγαπήσω παρά πολύ το μουσείο και αισθάνομαι πάρα πολύ χαρούμενη και τυχερή που βρίσκομαι εδώ. Κάθε μέρα βρίσκω καινούρια πράγματα να μελετώ, έχω την ευχέρεια να βλέπω πολύ παλιά πράγματα, τα βιβλία και την ύλη των μαθημάτων, να μελετώ και να κάνω σύγκριση ανάμεσα σε αυτά που έζησα εγώ και σε αυτά που έζησαν οι παππούδες μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς θα χαρακτηρίζατε το μουσείο και γιατί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θα του δώσω εγώ τον χαρακτηρισμό, τον έχει από μόνο του, είναι Μουσείο Εκπαίδευσης. Έχει να κάνει με την ιστορία της εκπαίδευσης από το 1800 μέχρι τα νεότερα χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι αυτό που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι εσείς θα μου το πείτε. Τι σας άρεσε από όλα αυτά που είδατε; Νομίζω ότι έχει ένα ενδιαφέρων για όποιον έρχεται εδώ πέρα. Ειδικά για τα παιδία. Να δουν πως έγραφαν παλιά, να δουν πόσο πιο δύσκολα ήταν να πηγαίνουν στο σχολείο τα παιδία πριν από 50 ή 100 χρόνια σε σχέση με σήμερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το πιο παλιό αντικείμενο στο μουσείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι ένα βιβλίο από το 1713 – 15 και είναι ένα σπουδαίο βιβλίο από τη συλλογή του Καρακωστή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τυπώθηκε εδώ στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω πως είναι τυπωμένο στο εξωτερικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί επιλέξατε να κάνετε αυτή τη δουλειά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν το επέλεξα. Είμαι δασκάλα και είμαι εδώ, επειδή αποσπάστηκα για να βοηθήσω εκπαιδευτικά το μουσείο. Δεν είμαι ξεναγός είμαι δασκάλα. Αγαπώ πάρα πολύ το μουσείο και όλο αυτό που κάνω μου αρέσει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το ποιο αγαπημένο σας αντικείμενο στο μουσείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπημένο δεν θα έλεγα. Τα αγαπώ όλα. Η αίθουσα διδασκαλίας που πήγαμε είναι η αγαπημένη μου, γιατί μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα κορίτσια πώς είχαν τα μαλλιά τους τα παλιά χρόνια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα κορίτσια φορούσαν κορδέλα. Αν μας έβλεπαν, ακόμα και έξω από το σχολείο, χωρίς κορδέλα, μας έδιωχναν!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν απαγορευόταν το ξύλο με την βέργα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι δεν απαγορευόταν, γιατί όταν πήγαιναν οι γονείς τα παιδιά στο σχολείο έλεγαν: «Δάσκαλε, το κρέας δικό σου τα κόκαλα δικά μας, δείρ’ τον όσο θες αρκεί να τον κάνεις άνθρωπο». Είχαν την απόλυτη ελευθερία οι δάσκαλοι να δέρνουν τα παιδία, για να μάθουν γράμματα.

Παπαδόπουλος Λευτέρης, Σεμερτσίδου Ευθυμία, Φαντίδου Μαρία – Νεφέλη, Χαρατσίδου Σοφία (ΣΤ΄ Τάξη)