Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

Την Τρίτη 24 Μαΐου πήγαμε μια ωραία εκδρομή στο Μουσείο της Βεργίνας στο νομό Ημαθίας. Όταν φτάσαμε εκεί, ένας υπάλληλος του Μουσείου μας οδήγησε σε μια αίθουσα, στην οποία είδαμε ένα βίντεο σχετικό με την επίσκεψή μας.

Μετά από λίγη ώρα ήρθε μια πολύ καλή ξεναγός, η κ. Χρύσα Δελκούδη, για να μας ξεναγήσει. Στην αρχή μας μίλησε για την ιστορία της Μακεδονίας. Στο μέρος όπου μας μιλούσε βρίσκονταν επιτύμβιες στήλες, που πάνω τους υπήρχαν παραστάσεις και τα ονόματα νεκρών.

Όταν προχωρήσαμε λίγο ακόμα, μας έδειξε πώς έγραφαν στα αρχαία χρόνια. Έγραφαν πάνω σε ξύλο, το οποίο ήταν αλειμμένο, με τη γραφίδα και, όταν ήθελαν να σβήσουν, έπαιρναν τη σπάτουλα και με αυτή άλειφαν το κερί, ώστε να γίνει λείο.

Στη συνέχεια προχωρήσαμε σε τάφους, για να δούμε πρώτα έναν τάφο που ακόμα οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ανακαλύψει σε ποιον ανήκει, γιατί δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες.

Μετά είδαμε τον τάφο της Περσεφόνης, ο οποίος πήρε το όνομά του από τη νωπογραφία που βρέθηκε στο εσωτερικό του. Η νωπογραφία παριστάνει την αρπαγή της Περσεφόνης από το θεό του κάτω κόσμου τον Πλούτωνα.

Έπειτα πήγαμε στον τάφο του Φιλίππου, ο οποίος είχε δύο θαλάμους. Στον προθάλαμο ήταν θαμμένη μια από τις 7 γυναίκες του Φιλίππου. Στον κυρίως θάλαμο ήταν θαμμένος ο Φίλιππος, του οποίου τα οστά ήταν φυλαγμένα σε μια χρυσή λάρνακα ανεκτίμητης αξίας. Επίσης στον τάφο του βρέθηκαν διάφορα σκεύη και οι περικνημίδες του. Πολλοί αρχαιολόγοι είναι σίγουροι πως ο τάφος ανήκει στο Φίλιππο, διότι η μια περικνημίδα είναι πιο κοντή από την άλλη και ξέρουμε ότι ο Φίλιππος από το ένα του πόδι ήταν κουτσός. Ακόμα στον τάφο του βρέθηκε το χρυσό στεφάνι του λίγο λιωμένο όμως, γιατί, καθώς έκαιγαν το νεκρό σώμα του, φορούσε το χρυσό στεφάνι και την τελευταία στιγμή, καθώς οι φλόγες είχαν αρχίσει να περιτριγυρίζουν το σώμα του, ένα μέλος της οικογένειας το τράβηξε και του το έβγαλε.

Τέλος πήγαμε στον τάφο του Πρίγκιπα. Ο τάφος αυτός εξωτερικά είχε μικρές διαφορές από του Φιλίππου και στον εξωτερικό τοίχο δύο ασπίδες αντί για κίονες.

Είδαμε και μακέτες των τάφων του Φιλίππου και του Πρίγκιπα. Επίσης είδαμε αντίγραφο του κρεβατιού της γυναίκας που ήταν θαμμένη με το Φίλιππο αλλά και του Φιλίππου, με όλα τα στολίδια τους. Είδαμε το θώρακα με τα χρυσά στολίδια του, την περικεφαλαία του, κοσμήματα και πολλά προσωπικά αντικείμενα.

Από αυτή την επίσκεψη μάθαμε πολλά για την ιστορία του τόπου μας και είδαμε πολλά πράγματα που μας εντυπωσίασαν. Επίσης μας εντυπωσίασε η επιμονή του Μανώλη Ανδρόνικου που τον οδήγησε, μετά από 17 χρόνια προσπαθειών, να ανακαλύψει τους τάφους.

Θεοδοσίου Κυριάκος, Κελεσίδης Στέφανος (ΣΤ΄ Τάξη)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Μετά το μουσείο της Βεργίνας επισκεφτήκαμε το ναό της Αναστάσεως του Ιησού στη Βέροια. Ο ναός έχει πολλές τοιχογραφίες οι οποίες διατηρήθηκαν πάνω από το 14ο αιώνα. Στις τοιχογραφίες απεικονίζονται οι Απόστολοι και ο Ιησούς.

Στη συνεχεία επισκεφτήκαμε την τουρκική συνοικία. Εκεί είδαμε το χαμάμ, το οποίο είναι σε τέτοια κατάσταση, που θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά δεν το συντηρούν. Στην κορυφή υπάρχει ένας μεγάλος τρούλος. Το κτίριο αυτό περιβάλλεται από πολλά χόρτα.

Μετά πήγαμε στην Μπαρμπούντα. Η Μπαρμπούντα είναι η εβραϊκή συνοικία. Εκεί είδαμε καλοδιατηρημένα μακεδονίτικα σπίτια και την εβραϊκή συναγωγή. Στην εβραϊκή συνοικία τα κτίρια είναι φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο.

Τέλος επισκεφτήκαμε το βήμα του Αποστόλου Παύλου. Εκεί υπάρχουν πολλές ψηφιδωτές εικόνες του αποστόλου Παύλου.

Κελεσίδης Στέφανος, Τοπούζης Αβραάμ, Τσαγιαννίδης Σαμουήλ (ΣΤ΄ Τάξη)