Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας και συγκεκριμένα της ενότητας «Βιβλία και βιβλιοθήκες», επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Σκύδρας, όπου η βιβλιοθηκάριος κ. Ελένη Παπαδοπούλου μας ενημέρωσε για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια κάναμε διάφορες ζωγραφιές, για να μείνουν στη βιβλιοθήκη. Τέλος, της κάναμε ερωτήσεις, για να μας λύσει κάποιες απορίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρόνια κάνετε αυτή τη δουλειά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 10 χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς λέγεται η δουλειά που κάνετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι βιβλιοθηκονόμος. Βιβλιοθηκονόμος είναι ο υπάλληλος που ασχολείται με τη βιβλιοθήκη, δηλαδή κάνει την αγορά των βιβλίων, καταγράφει τα βιβλία στο βιβλίο πρωτοκόλλου της βιβλιοθήκης, στη συνέχεια τα σφραγίζει και τα περνάει στον Η/Υ. Έτσι μπορούμε να ψάξουμε οποιοδήποτε βιβλίο με τον τίτλο του, από το συγγραφέα, τη σειρά ή τον εκδοτικό οίκο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού σπουδάσατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο Τ.Ε.Ι. Βιβλιοθηκονομίας της Αθήνας, αλλά υπάρχει και σχολή πανεπιστημιακή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η οποία, όταν εγώ σπούδασα, δεν υπήρχε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί επιλέξατε αυτό το επάγγελμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν ήμουν στην ηλικία σας, κρατούσα τη βιβλιοθήκη στο Δημοτικό Σχολείο του Ριζού. Βέβαια, στο Δήμο σήμερα ασχολούμαι και με διάφορα άλλα πράγματα και είναι δύσκολο να λειτουργώ τη βιβλιοθήκη όπως πρέπει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος συγγραφέας σας αρέσει πιο πολύ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορώ να πω ότι ο Ζιλμπέρ Σινουέ μου αρέσει πιο πολύ, γιατί γράφει μυθιστορήματα ιστορικού περιεχομένου. Σου δίνει τη δυνατότητα να διαβάζεις μια ιστορία με πολύ εύκολο τρόπο και να σου μείνει κιόλας, να εμπεδώσεις το γεγονός και να σου μείνει μέσα από την πλοκή του μυθιστορήματος. Βέβαια υπάρχουν και πολύ καλοί Έλληνες συγγραφείς. Ένα βιβλίο που έχει διαβαστεί πολύ στη βιβλιοθήκη ήταν «Αθηνά, ευτυχώς που δε γεννήθηκα όμορφη» του Καρακάση. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι ο Ποληράκης, Δημουλίδου και άλλοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε ιδρύθηκε η βιβλιοθήκη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ιδρύθηκε το 1993 αλλά ουσιαστικά άρχισε να λειτουργεί το 2001 σε νέα βάση. Υπήρχε μια κοινοτική βιβλιοθήκη, επίσης υπήρχε ένας σημαντικός αριθμός βιβλίων από το σύλλογο Φ.Ε.Σ. Αριστοτέλης που και αυτά δοθήκανε στη βιβλιοθήκη και αποτέλεσαν τη βάση για να γίνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα βιβλία έχει η βιβλιοθήκη και τι είδους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η βιβλιοθήκη έχει 7.500 περίπου βιβλία και καλύπτει όλους τους τομείς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο κόσμος παίρνει βιβλία ή τους έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι τώρα πια θα αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα παίρνει βιβλία, γιατί δε θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για άλλες δραστηριότητες. Ήδη παρατηρώ ότι τον Ιανουάριο έχει αυξηθεί ο δανεισμός σε σχέση με τις άλλες χρονιές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες ηλικίες έρχονται, για να δανειστούν βιβλία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ηλικίες μέχρι και 60 ετών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αναγνωρίζετε πού είναι το κάθε βιβλίο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλα τα βιβλία έχουν έναν κωδικό στη ράχη τους. Με βάση αυτόν τον κωδικό ταχτοποιούνται στα ράφια. Βλέποντας στον Η/Υ μπορώ να βρω πού βρίσκεται το κάθε βιβλίο για να το πάρω ή για να το ξαναβάλω στη θέση του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε μέρα από της 8.00 μέχρι της 14.30 και κάθε Τετάρτη από της 10.30 μέχρι της 3.00 το απόγευμα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗ ΚΥΡΙΑ ΜΕΛΙΤΣΑ ΚΥΖΙΡΙΔΟΥ

Μετά τη βιβλιοθήκη επισκεφτήκαμε το βιβλιοπωλείο «ΟΛΟΓΡΑΜΜΑ» του κ. Σπύρου Θεοδοσιάδη, όπου μιλήσαμε με τη γυναίκα του κ. Μελίτσα για τη λειτουργία του βιβλιοπωλείου.ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα χρόνια εργάζεστε εδώ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 8 χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί ασχοληθήκατε με αυτό το επάγγελμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ. Μου αρέσουν πολύ τα βιβλία, το διάβασμα και νομίζω ότι είναι η δουλειά που θα μου ταίριαζε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχει δυσκολίες αυτή η δουλειά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχει πολλές δυσκολίες. Μπορεί το περιβάλλον να φαίνεται ωραίο, όλα να φαίνονται εύκολα, αλλά έχει πολλές δυσκολίες. Ιδίως την εποχή που αρχίζουν τα σχολεία. Το πρόβλημα είναι ότι κουράζεται το μυαλό σου, κουράζεται και το σώμα σου. Είναι τα ξενόγλωσσα, είναι τα βοηθήματα, είναι τα διάφορα ψιλικά, είναι τα είδη γραφείου, έχει πάρα πολλά είδη και πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζεις τι υπάρχει στο μαγαζί, τι ελλείψεις υπάρχουν, για να κάνεις παραγγελίες. Ανά πάσα στιγμή πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα, να είναι γεμάτα τα ράφια σου, για να ικανοποιούνται οι επιθυμίες των πελατών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε ανοίξατε το βιβλιοπωλείο και γιατί το ονομάσατε έτσι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό το βιβλιοπωλείο το άνοιξε ο ξάδερφός μου, ο Μπάμπης ο Κιρκενίδης, το ονόμασε «ΟΛΟΓΡΑΜΜΑ» που είναι η τρισδιάστατη φωτογραφία που λαμβάνεται με τη βοήθεια ακτίνων λέιζερ. Εγώ δουλεύω εδώ 8 χρόνια και από τον προηγούμενο Μάιο έγινα και ιδιοκτήτρια, το αγοράσαμε μαζί με τον άντρα μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι βιβλία προτιμούν οι αναγνώστες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προτιμούνε πιο πολύ βιβλία λογοτεχνικά, κάποιοι ιστορικά και κάποιοι βιβλία τρόμου. Δουλεύω και αρκετά παιδικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσες ώρες εργάζεστε την ημέρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το μαγαζί είναι ανοιχτό κάθε μέρα πρωί-απόγευμα εκτός το Σάββατο που κλείνουμε στις 2.30. Τώρα υπολογίστε, ανοίγουμε στις 7.30 το πρωί, κλείνουμε στις 2.30 το μεσημέρι και ξανανοίγουμε από της 5.00 μέχρι της 9.00.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Χρειάζεται να έχει κάποιος ειδικές γνώσεις, για να ανοίξει βιβλιοπωλείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν αγαπάει αυτό που κάνει, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σπουδάσει το επάγγελμα του βιβλιοπώλη, αρκεί να του αρέσει και να είσαι ενήμερος σε μερικά θέματα. Ένας ανίδεος είναι λίγο δύσκολο να το ξεκινήσει, πρέπει πρώτα να έχει μια προϋπηρεσία πάνω στο είδος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα είδη βιβλίων υπάρχουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λογοτεχνικά, σχολικά βοηθήματα, παιδικά, ξενόγλωσσα, ξένη λογοτεχνία, επίσης έχουμε τον τύπο, εφημερίδες και περιοδικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ενδιαφέρουσα η δουλειά σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Έχουμε να κάνουμε με πολύ κόσμο, με παιδάκια σαν κι εσάς, που είστε το πιο ευχάριστο κομμάτι της δουλειάς μας, με διάφορες επιχειρήσεις, με μεγάλους ανθρώπους που έρχονται για τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτός από βιβλία, τι άλλο έχει το μαγαζί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχει παιχνίδια, τσάντες σχολικές, είδη γραφείου, χαρτικά, στυλό, είδη δώρων.

Οι μαθητές της Ε΄ Τάξης