Το Σχολείο Μας

 Φωτογραφίες

 Το Χωριό Μας

 Εργασίες Μαθητών

 Οι Δάσκαλοι μας

 Η Εφημερίδα μας

 Γιορτές Εκδηλώσεις

 Εκδρομές

 Ανακύκλωση



 Συνδέσεις

 

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΕΙΝΑΙ …

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

ΚΑΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΜΗΧΑΝ. ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
ΙΕΡΕΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ

AΣΘΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΘΗΓ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΡΟΪΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΟΣ



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ TITAN


Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου επισκεφθήκαμε την έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο εργοστάσιο Titan. Εκεί εκτίθενται μερικά από τα εκθέματα απ’ το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής  Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά που έχει την έδρα του στο Κατάκολο του νομού Ηλείας. Στο χώρο μας ξενάγησε η κυρία Βίκυ Βαρτζώκα και μας παρουσίασε τα διάφορα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων.

Είδαμε το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη  (το πρώτο υδραυλικό ωρολόγιο με κτύπους της ιστορίας), το ξυπνητήρι του Αριστοτέλη (πρόκειται για ένα υδραυλικό ωρολόγιο – ξυπνητήρι που εφηύρε ο Αριστοτέλης προκειμένου να ξυπνά μετά από σύντομο χρονικό διάστημα), το σταθερό και το κινητό θέατρο του Ήρωνος (ο «κινηματογράφος» των αρχαίων Ελλήνων), η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος (το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ιστορίας), τον Κοχλία του Αρχιμήδη (πρόκειται για ένα μηχανισμό που ήταν κατάλληλος για την άντληση ύδατος μεγάλης παροχής αλλά μικρής υψομετρικής διαφοράς), το ατμοτηλεβόλο του Αρχιμήδη (πρόκειται για ένα κανόνι που λειτουργούσε με ατμό), την πυροσβεστική αντλία του Ήρωνος (την πρώτη χρήση εμβόλων και κυλίνδρων παγκοσμίως), την κούπα του Πυθαγόρα (πρόκειται για ένα έξυπνο κύπελο κρασιού που, όταν κάποιος το γέμιζε υπερβολικά, άδειαζε αυτόματα) και τον Πυρσεία και τις Φρυκτωρίες (ιδιοφυής μέθοδος οπτικής μετάδοσης μηνυμάτων (γράμμα – γράμμα) μεταξύ υψωμάτων που απείχαν αρκετά χιλιόμετρα με συνδυαστικό σύστημα πυρσών).

Όλα τα επιτεύγματα για την εποχή τους ήταν ιδιοφυή και πρωτοποριακά. 

Ανδρεάδης Άκης, Καφτιράνι Ηλίας, Παπουτσής Γιώργος, Φαντίδης Αντώνης
 




ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Την Τρίτη στις 16 Δεκεμβρίου το σχολείο μας επισκέφτηκε στη Δ.Ε.Θ. το «Εργοστάσιο Σοκολάτας». Εκεί ανακαλύψαμε μαθαίνοντας και ταυτόχρονα διασκεδάζοντας τα μικρά και μεγάλα μυστικά της σοκολάτας. Αμέσως μετά την υποδοχή ξεκίνησε η απολαυστική περιήγησή μας στον λαχταριστό κόσμο της σοκολάτας.

Το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν οι καρποί του κακαόδεντρου και το ίδιο το δέντρο. Μάθαμε ότι οι ινδιάνοι πριν από πολλά χρόνια  χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο σαν νόμισμα για τις συναλλαγές τους. Περάσαμε μέσα από μια εικονική ζούγκλα του Αμαζονίου φτάνοντας σε μία ξύλινη καλύβα. Εκεί παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με τον ηθοποιό Θανάση Τσαλνταμπάση που αναφερόταν στη ιστορία του κακάο.

Πήγαμε στο τμήμα του χημείου όπου κάναμε ένα πείραμα το οποίο απέτυχε. Μπήκαμε στην μηχανή του χρόνου που μας ταξιδέψε  στις εποχές και στα μέρη στα οποία ταξίδεψε η σοκολάτα και βγαίνοντας βρεθήκαμε στον καταρράκτη σοκολάτας. Τέλος επισκεφτήκαμε την αίθουσα τέχνης Choco Art που φιλοξενεί γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, αντικείμενα  μικρά και μεγάλα, έργα τέχνης, κατασκευές, συνθέσεις και μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας και comics με θέμα την σοκολάτα.

Αυτό που θα θέλαμε  να κάνουμε  πριν φύγουμε ήταν να βουτήξουμε στον καταρράκτη σοκολάτας.
Ορφανίδου Άννα-Μαρία, Σισούρκα Ιωάννα, Ταφάνι Αλεξάνδρα